Tuli kesä, tuli ma­ton­pe­su – Mus­to­nen ren­tou­tuu mat­to­pyy­kil­lä

– Pesen matot sisällä, joten pesuainevedet menevät viemäriin, kertoo Maarit Mustonen.
– Pesen matot sisällä, joten pesuainevedet menevät viemäriin, kertoo Maarit Mustonen.
Kuva: Kirsi Junttila

Ensin tuli korona ja lopetti lasten harrastukset. Silloin äidillekin, Maarit Mustoselle, jäi enemmän omaa aikaa. Sitten tuli aika tyhjentää anopin mattovarasto. Lopulta Mustosen ystävä huokaisi, että "voi kun joku pesisi omatkin matot".

Toive pisti Mustosen idearattaat raksuttamaan. Miksipä ei, hän ajatteli. Korona-ajan oppaissakin kannustetaan tekemään sitä, mitä osaa ja mistä pitää. Koska Mustonen tykkää pestä mattoja, päätti hän keskittyä siihen. Syntyi Puhtaat matot -yritys.

– Lähdin jakamaan mainoksia ja perustin Facebook-sivut, mattoja peseväksi elinkeinonharjoittajaksi ryhtynyt Mustonen kertoo.

Vakituinen työpaikka Mustosella on Ruukin Osuuspankissa. Asiakkaitten mattoja hän pesee iltaisin ja viikonloppuisin.

– Päivätyö on lähinnä istumista. Matonpesussa tulee liikettä, saa olla ulkona ja tehdä omaan tahtiin, hän myhäilee.

Mattopyykki on Mustoselle silkkaa rentoutumista. Siinä aika rientää ihan huomaamatta, varsinkin kun hän yhdistää pesuhommaan äänikirjojen kuuntelemisen.

Matonpesu ei ole kaikille mieluista eivätkä kaikki pystykään tekemään niin raskasta askaretta. Jos ei ole autoa, ei mattoja saa pesulaankaan vietyä. Siksi Mustosen palveluun kuuluu mattojen kuljetus.

– Odotukset ei olleet ihan älyttömät, ajattelin että jos pari asiakasta saisi. Mutta yllättävän hyvin on ollut asiakkaita. Lisäksi ajattelin, että aina yhdeltä tulisi pari mattoa pestäväksi, mutta kappalemäärä on ollut isompi, hän kertoo.

Puhdasta jälkeä tulee vanhalla kunnon tekniikalla: mattoja liotetaan ja huljutellaan mäntysuopavedessä ja harjataan tarvittaessa. Harjaa Mustonen näyttää vain sitkeälle lialle, sillä runsas hankaaminen kuluttaa mattoja.

– Mäntysuovasta saa kivan tuoksun, siitä tulee kesä mieleen, hän naurahtaa.

Huuhtelu käy painepesurin avulla ja tietysti niin pienellä paineella, etteivät matot mene rikki. Kuivumaan ne jätetään ulos telineille.

Isoille matoille sopivia telineitä on mies tehnyt lisää.

– Ettei tarvitse roikottaa mattotelineellä, koska isot matot voi venyä, Mustonen tietää.

Kotipesulaansa hän ottaa vain vesipestävää kampetta, kuten räsy-, puuvilla- ja villamattoja. Villamatoille hän käyttää joko villapesuainetta tai Marseille-saippuaa.

Mielityötään Mustonen aikoo jatkaa niin pitkälle kuin kelejä riittää. Kun mattoja ei saa enää ulkona kuivaksi, loppuu peseminenkin.

– Tarkoitus ei ole tehdä tätä talvella. Meillä ei ole sellaisia tiloja, hän perustelee.

Yrittäjyys on kiinnostanut Mustosta, mutta yrittäjille lankeava paperityö ei ole houkutellut. Sopivaksi malliksi osoittautui kevytyrittäjyys, jossa laskutuspalvelu hoitaa kirjanpidon ja veroasiat.

– Saa keskittyä pääasiaan eikä mene aikaa paperitöihin tai asioiden selvittämiseen. Alan ammattilaiset hoitaa ne, hän sanoo palveluun tyytyväisenä.