Tunnustusta aktiivisille kyläläisille: Re­von­lah­ti on maa­kun­nan vuoden kylä

Mainos: Syksyn supertarjouksena Siikajokilaakso Digi 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Tu­li­pa­lo turmeli Pat­ruu­nan Talon – Ruukki suree his­to­rial­li­sen ra­ken­nuk­sen koh­ta­loa

Patruunan talo kärsi mittavat vahingot maanantaisessa tulipalossa. Kohteen jälkisammutus- ja raivaustyöt jatkuivat maanantaina yöhön asti. Kuva Kirsi Junttila
Patruunan talo kärsi mittavat vahingot maanantaisessa tulipalossa. Kohteen jälkisammutus- ja raivaustyöt jatkuivat maanantaina yöhön asti. Kuva Kirsi Junttila
Kuva: Kirsi Junttila

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa rakennuksessa, Patruunan Talossa, syttyi tulipalo maanantai-iltana kuuden aikaan Siikajoella Ruukissa.

Kun pelastuslaitos saapui paikalle, osa talon ikkunoista räsähti rikki palon kuumuudesta. Jokilaaksojen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Marko Talus toteaa, että useassa huoneessa oli tuli irti palokunnan aloittaessa sammutustyöt.

– Rakennus kärsi mittavat vahingot. Seinät ovat pystyssä, mutta sisäosilta tuli tuhosi tiloja ja koko rakennukseen tuli pahat savuvahingot, Talus raportoi palopaikalta.

Tulipalosta ei koitunut henkilövahinkoja. Rakennuksessa ei ollut ketään sisällä syttymishetkellä.

Tulipalo saatiin sammutetuksi iltakahdeksaan mennessä. Taluksen mukaan kohteessa jatkuu jälkiraivaus- ja jäähdytystyöt ainakin puolille öin. Tulipaloa oli sammuttamassa neljä pelastuslaitoksen sammutusyksikköä ja lisäksi viisi tukiyksikköä.

Tulipalon syttymissyy ei ole vielä tiedossa.

Patruunan Talo on rakennettu vuonna 1901, Raahen Puutavarayhtiön aloitettua toimintansa Ruukissa. Rakennus on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja sen palon mukana tuhoutui iso osa paikallista historiaa – mikäli rakennusta ei voi enää palauttaa loistoonsa.

Pelastuslaitos ei tässä vaiheessa osaa arvioida, miltä osin rakennus säilyy sammutuksen jälkitöiden jaloissa.

Patruunan Talossa on sen historian aikana ollut monenlaista toimintaa ja se on kuulunut Ruukin miljööseen arkkitehtuurillisena aarteena. Talo on ulkoisilta puitteiltaan Museoviraston suojelukohde.