Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tuneli tulee lo­ma­lais­ten käyt­töön

Metsänreunaan Martti Patokosken taakse on luonnosteltu kolme loma-asuntotonttia osakaskunnan maalle ja yksi seurakunnan maalle.
Metsänreunaan Martti Patokosken taakse on luonnosteltu kolme loma-asuntotonttia osakaskunnan maalle ja yksi seurakunnan maalle.
Kuva: Kirsi Junttila

Kaavaluonnoksessa on osakaskunnan maalle Tuneliin merkitty kaikkiaan kuusi vapaa-ajan asunnon rakennuspaikkaa. Tien varteen ennen Rapulaa tulee kolme mökkiä ja kääntöpaikan taakse toiset kolme. Niiden jatkoksi on varattu yksi paikka seurakunnan maalle. Loma-asuntojen ja joen väliin jää noin 40 metriä yleiseen käyttöön tarkoitettua rakentamatonta osakaskunnan maata

Kaavan mukaan lomarakennukset saavat olla enintään 60 neliömetrin kokoisia. Lisäksi tontille saa rakentaa korkeintaan 20 neliömetrin suuruisen sauna-varastorakennuksen. Tontteja ei eroteta eikä osakaskunta myy niitä, vaan vuokraa pitkillä vuokrasopimuksilla.

Yleinen vesi- ja viemäriverkosto on Tunelista noin 1 400 metrin päässä. Mikäli liittyjiä ilmaantuu tarpeeksi, on mökkeihin mahdollista saada juokseva vesi ja viemärit.

Venevalkama-aluetta otetaan myös parempaan käyttöön. Osakaskunta raivaa kääntöpaikan keskipusikkoa ja rakennuttaa siihen sekä vesipisteen että grillikatoksen.

Lisäksi alueelle saa luonnoksen mukaan pystyttää viisi enintään 20 neliömetrin kokoista kevytrakenteista kalamajaa. Asuttavia majoja ei voi tehdä, vaan vain kalastusvälineiden varastoiksi tarkoitettuja.

– Ne eivät syö paljon rakennusoikeutta, ehkä niitä voi tehdä enemmänkin. Kysyntää kyllä on, toteaa osakaskunnan puheenjohtaja Martti Patokoski.

Tulevan kesän aikana Tunelissa rakennetaan tiepohjat. Tiet tehdään loppuun talvella, kun maa on jäässä, joten mökkien rakentamispuuhiin pääsee vasta ensi kesänä.

Luultavasti kiinnostuneet kyselevät tontteja jo alkavan kesän aikana.

– Kesämökkikuume tulee touko-kesäkuun aikana. Joillakin se paranee, jotkut sitten hankkivat mökin. Ihmisillä on halu tulla luontoon, Patokoski tuumii.

Osakaskunnan vuokraamilla tonteilla eri puolilla Siikajokea on jo kymmeniä mökkejä.

Tunelinkin tontit menevät varmasti ilman suurempia ponnisteluja kuin kuumille kiville, Patokoski arvelee, sillä hyvistä paikoista on kysyntää.

– Rakentamiseen sopivia ranta-alueita ei paljon ole, joten ne on otettava käyttöön, Patokoski toteaa.

Mökkitonttien vuokraa osakaskunta ei ole vielä tuuminut, mutta luultavasti asia otetaan esille tulevissa osakaskunnan kokouksissa.

– Osakaskunta joutuu sijoittamaan paljon rahaa tiestön ja tonttien perustamiseen, Patokoski toteaa.

Kaavoituskustannuksiin osakaskunta sai Siikajoen kunnan mukaan ja kunta maksoi puolet 5 000 euron laatimiskuluista.

Myös seurakunta on hankkeessa mukana.

Tuneli on ihan luksuspaikka, parhaita mitä osakaskunnalla on.
Martti Patokoski

Kaavaluonnokseen osakaskunta on tyytyväinen; se on tehty tarkkojen korkeuskäyrien mukaan, joten rakentamiseen sopivat paikat ovat kaavoittajan tiedossa. Kaavaa laatii Sweco Ympäristö oy:n arkkitehti Iikka Ranta.

– Vielä tämä on melkoinen rytö, mutta tulee hyvä kun saadaan tehtyä. Tuneli on ihan luksuspaikka, parhaita mitä osakaskunnalla on, Patokoski toteaa tyytyväisenä.

Siikajoen kunnanhallitus hyväksyi kaavaluonnoksen maanantaina. Luonnoksen nähtäville tulosta kunta kuuluttaa myöhemmin.