Turulan pi­ha­pii­rin re­mont­ti lop­pu­suo­ral­la – tänään Pulk­ki­lan seura osal­lis­tuu su­per­vii­kon­lop­puun mu­seo­pik­ni­kin jär­jes­täen

Siikalatva/Pulkkila
Kammareiden lattiat on uusittu eristyksiä myöten. Minna Hatunen ja Liisa Saarikoski maalasivat lattialaudat perinteisellä maalisävyllä. Aune Hyytinen ja Liisa Saarikoski ihmettelivät, kuinka kunnostetut ikkunanpokat eivät tahdo mennä entisille sijoilleen. Pekka Kyöstilä ja Ensio Hatunen laittoivat varastorakennuksen katon uusiksi. Samalla korjattiin räystäsrakenteita. Kunnostettuja ikkunoita kelpaa pestä.
Kammareiden lattiat on uusittu eristyksiä myöten. Minna Hatunen ja Liisa Saarikoski maalasivat lattialaudat perinteisellä maalisävyllä.
Kammareiden lattiat on uusittu eristyksiä myöten. Minna Hatunen ja Liisa Saarikoski maalasivat lattialaudat perinteisellä maalisävyllä.
Kuva: Sari Kihnula

Pulkkilan vanhimpiin, yhä käytössä oleviin rakennuksiin kuuluvan Turulan savupirtin jatkeena olevat kamarit ovat pian käyttökunnossa. Pulkkilan seuran Keskipiste Leader-yhdistykseltä saamalla huomattavalla remonttirahalla on saatu paljon aikaiseksi.

Talon komeat hirsiseinät seisovat entistä ryhdikkäämmin, kun alimpia hirsiä on osittain vaihdettu perinnetimpurin toimesta rakennuksen kengittämisen yhteydessä. Pihamaata on muovattu konevoimalla niin, että piha viettää rakennuksesta pois päin. Ulkoseinän nurkalla odottaa sisälle viemistä sähkökaapeli. Pihaan on saatu myös valaistus. Ikkunat on palautettu entiseen loistoonsa.

Seuran sihteeri Minna Hatunen ihastelee ammattilaisella kunnostettuja ikkunanpokia ja arvioi, että työn käsityöläisellä teettäminen oli hintansa väärti ja talkooväki on saanut keskittyä muihin aikaa vieviin kunnostustöihin.

Talkoovoimin on maalattu ikkunan pokat, revitty kamareista huoneiden sisäilmaa pilanneet muovipinnat ja vanhat tapetit pois, lattianiskat ja -eristeet on uusittu sekä asennettu komea lautalattia. Kamarien seinien kunnostaminen etenee 5. syyskuuta, kun Turulassa järjestetään Jokihelmen opiston toimesta pinkopahvikurssi. Kurssi on kaikille mukaan ilmoittautuneille avoin. Tavoitteena on oppia pinkopahvin kiinnittäminen joko perinteisesti nupinauloilla nupinauhan päälle tai liimakiinnityksellä. Eri työvaiheiden opiskelun lisäksi käydään läpi eri pintakäsittelyvaihtoehdot. Turulaan mietitään tapetointia sekä pinkopahvin maalatuin kuvioin somistamista.

Valmista pitäisi olla syksyn kuluessa. Jo aiemmin on toteutettu Turulan vesikattoremontti ja uunin korjaus.

– Odotetaan, että saadaan remontti päätökseen ja päästään toimimaan Turulassa, suunnittelee Minna Hatunen.

– Pientä laittoa on vielä myöhemminkin, toteaa seuran varapuheenjohtaja Kirsi Träskelin.

Tavoitteena on, että komeat hirsiseinät saisivat uuden punamultamaalin.

Turulassa oli tarkoitus talkoilla jo kevään ja alkukesän aikana, mutta koronatilanne viivästytti töiden jatkamista. Nyt onkin luvassa puuhakas syksy.

Seuran toimintaan on saatu uutta verta. Puheenjohtajana jatkaa Seija Junno. Kirsi Träskelinin ja Minna Hatusen lisäksi hallituksessa toimivat Eveliina Lemmetyinen, Kari Träskelin, Liisa Saarikoski, Ulla Törmäkangas ja Marja Tihinen.

Pulkkilan seura on mukana Siikalatvan superviikonlopun järjestämisessä ja toteuttaa sunnuntaina 16. elokuuta heinäkuulta perutun perinteisen museopiknikin Pulkkilan museon pihapiirissä. Tapahtuma alkaa kello 11. Luvassa on muun muassa lapsille museopolku ja diasatu, kansallispukujen tuuletusta sekä mahdollisuus tutustua museoesineistöön.