Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Black Friday -tarjouksena Siikajokilaakso Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Tuu­li­voi­ma­loi­den pur­ka­mi­seen va­rau­dut­ta­va

Kalevassa kerrottiin (5.9.2022) Pohjois-Pohjanmaan liiton tekemästä uudesta energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan luonnoksesta. Siinä on osoitettu 79 uutta seudullista aluetta tuulivoimarakentamiseen. Seudullisella alueella tarkoitettaisiin 7 tai sitä useampia tuulivoimaloita käsittävää aluetta. Pohjois-Pohjanmaan liitto toivoo aiheen herättävän paljon keskustelua: ”Nyt tehdään ratkaisuja, jotka vaikuttavat vuosikymmeniä eteenpäin ja siksi tarvitaan maakunnallista keskustelua siitä, mitä ja kuinka paljon rakennetaan.”

Tekninen kehitys on tällä hetkellä erittäin nopeaa energiantuotannossa. Tuulivoimayhtiöiden ja niiden lobbaamien poliittisten päättäjien mielestä kaavoitusmenettelyä pitäisi yksinkertaistaa ja nopeuttaa, koska tuulivoimaloiden tekniikka ehtii vanheta kaavoista syntyneiden oikeusprosessien aikana.

Oikeusprosessit voivat kestää vuosia, mutta tuskin monikaan kymmentä vuotta. Mitä tapahtuu tuulivoimalalle, joka menettää kilpailukykynsä alle 10 vuodessa?

Tuulivoimalan purkaminen ja tuulivoimapuiston ennallistaminen on tuulivoimayhtiölle ja sen takana oleville sijoittajille iso rasite.

Black Fridayn tarjous!

Digi 3 kk 1 kk hinnalla