Tuu­li­voi­ma­toi­mi­jat ak­tii­vi­si­na Sii­ka­lat­val­la – Kunta lähti mukaan Tuu­li-hank­kee­seen

Siikalatva

Siikalatvan kunta lähtee mukaan kestävän tuulivoimarakentamisen edistämiseen Pohjois-Pohjanmaalla eli Tuuli-hankkeeseen. Kyseessä on Pohjois-Pohjanmaan Liiton alueelle panema hanke, jossa päivitetään tuulivoimaa koskevat maakunnalliset tavoitteet, kehitetään tuulivoimarakentamisen sijainninohjausta sekä lisätään tuulivoiman suunnitteluun liittyvää osallistumista ja vuorovaikutusta.

Asia on ajankohtainen kunnassa, jossa tuulivoimatoimijat ovat olleet viime aikoina aktiivisesti liikkeellä, mutta maakuntakaavaan Siikalatvaan ei ole piirretty yhtään tuulivoimapuistoa. Valmisteilla on Kokkonevan tuulipuiston rakentamisen aloitus.

Hanke on lähtenyt liikkeelle aktiivisten tuulivoimatoimijoiden ja kuntien yhteydenottojen pohjalta.

– 72 aluetta on kaavoitettu maakuntakaavassa tuulivoimalle, mutta alueita ei ole tasapuolisesti jaettu. Meillä ei ole tuulivoimaa koskevia merkintöjä maakuntakaavassa eli meille ei pystyisi rakentamaan, kuvailee Siikalatvan kunnan tekninen johtaja Hannu Komu.

Useat tuulivoimayhtiöt ovat kartoittaneet mahdollisia rakentamispaikkoja Siikalatvalta.

– Maakuntakaava ei saisi olla pullonkaula alueilla missä tuulipuistoja voitaisiin rakentaa riittävän etäälle asutuksesta, vaarantamatta luontoarvoja, painottaa Komu.

Ensi viikon keskiviikkona Pulkkilassa esitellään työnimellä Taikkoneva esiselvitysvaiheessa olevaa tuulipuistosuunnitelmaa.