Työt­tö­myy­den kimp­puun

Eija Leppäjärven, Veera Karvosen ja Jacqueline Aguilera Velásquez käyvät siikajokisen työttömyyden kimppuun kolmen hankkeen voimin.
Eija Leppäjärven, Veera Karvosen ja Jacqueline Aguilera Velásquez käyvät siikajokisen työttömyyden kimppuun kolmen hankkeen voimin.
Kuva: Tiina Niinimaa

Työtä, taitoa ja tukea, vai askeleet hyvään arkeen? Siikajoelta löytyy nyt polkuja jokaiseen tarpeeseen, kun Eija Leppäjärvi, Jacqueline Aguilera Velásquez ja Veera Karvonen lyövät hankeyhteistyön toden teolla käyntiin.

Aguilera hyppäsi toukokuussa mukaan jo vuoden päivät pyörineeseen Hyvän arjen askeleet–hankkeeseen, jonka päätavoite on tukea ja edistää Raahen seutukunnan ja Siikajoen kunnan maahanmuuttajien osallisuutta, hyvinvointia ja elinikäistä oppimista.

– Tarjoamme apua asiointipalveluun, järjestämme kerhoja ja muuta toimintaa, sekä autamme kehittämään suomen kielen osaamista, Aguilera tiivistää.

Tarkoitus ei ole tehdä asioita maahanmuuttajien puolesta, vaan aktivoida ja kannustaa heitä toimimaan itsenäisinä ja aktiivisina kansalaisina. Kielikursseja ja toiminnallisia ryhmiä pyöritetään yhdessä muiden yhteisöjen kanssa, mikä parantaa maahanmuuttajien edellytyksiä rakentaa sosiaalisia verkostoja. Paikallinen yhteistyö esimerkiksi nuortentalo Ruorin ja Ruukin koulun kanssa toimii hienosti.

– Lähtökohtana oli, että kurssit järjestetään täällä meidän alueella, eikä viedä asiakkaita muualle, Aguilera painottaa.

Ruukin koulun opettajan virasta vuoden virkavapaalle jäänyt Aguilera hyödyntää ohjelmaa suunnitellessaan omia kokemuksiaan opettajana ja maahanmuuttajana.

– Syksylle järjestetään muun muassa läksykurssi, jolla tuetaan maahanmuuttajavanhempia lasten koulun käynnin tukemisessa. Ideana on, että lapset ja vanhemmat käyvät yhdessä kurssilla, jolla läksyjen teon lisäksi opetellaan muun muassa kirjan lukua ja Wilman käyttöä.

Maahanmuuttajienkin osaamista on mahdollisuus hyödyntää tulevaisuudessa osuuskuntatoiminnassa, jonka Siikajoelle tuo ryminällä Eija Leppäjärven kesäkuussa käyntiin polkaistu Työtä, taitoa ja tukea -hanke.

– Hankkeen päätavoite on, että perustetaan Siikajoelle monialainen osuuskunta, joka toimii jatkossa omalla painollaan. Tätä kohti kuljetaan useiden, pienempien osatavoitteiden kautta, Leppäjärvi tiivistää.

Osuuskunta on yritys, joka työllistää osakkaansa osa- tai kokoaikaisesti. Leppäjärvellä on kokemusta osuuskuntatoiminnan käynnistämisestä aiemminkin esimerkiksi Keminmaasta. Hän näkee, että Siikajoella iso etu on, että hankkeiden asiakkaat ovat jo lähellä. Työpajoilla Etevässä ja Kätevässä on paljon osaamista, mutta osaajien elämäntilanne ei välttämättä sovellu kokoaikaiseen työhön. Osuuskunnan kautta voi työllistyä juuri niiksi päiviksi, kun oma jaksaminen riittää.

– Tällä tavoin työskennellessä sosiaalietuudet, kuten työttömyysturva säilyy niiltä päiviltä, kun töitä ei ole, Leppäjärvi huomauttaa.

Tarkoitus ei kuitenkaan ole leimautua vain työttömien osuuskunnaksi. Jäsen voi olla myös vailla rentouttavaa oheistyötä tai muuten vain halukas jakamaan erikoisosaamistaan.

Hanke alkaa infotilaisuudella ja kaksivuotinen polku jatkuu erilaisilla koulutuksilla, jotka ovat kaikille avoimia, eivätkä sido osallistujia mihinkään.

– Jos ei tiedä, niin kannattaa tulla. Ja jos tietää, niin kannattaa silti tulla, Leppäjärvi nauraa.

– Täällä ohjataan oikeaan suuntaan ja tuetaan koko matkan ajan, työllisyyskoordinaattori Veera Karvonen hymyilee.

Edellä esitellyt hankkeet pyörivät yhtä aikaa Karvosen vetämän Mun polku – My path -hanke, jonka tarkoitus on nopeuttaa siirtymävaihetta työtoiminnasta palkkatyöhön.

– Mun polulla opetellaan tunnistamaan oma osaaminen ja laitetaan muun muassa työnhaun asiakirjat kuntoon. Luodaan sellaista minä-pystyvyyden tunnetta, Karvonen kuvailee.

Kun ensimmäinen askel omalla polulla on otettu ja vahvuudet tunnistettu, voi työllistyä vaikka yhteisen osuuskunnan kautta.

– Meillä on tämmöinen yhden luukun taktiikka käytössä. Täältä saa apua kuka vain, mihin vain ja koska vain, tehokolmikko hymyilee työpaja Kätevän avoimen oven suussa.

Hyvän arjen askeleet

1.4.2019–31.7.2021

Raahen ja Siikajoen yhteishanke maahanmuuttajien palveluverkoston kehittämiseksi.

Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen rahoittama ESR-hanke.

"Kurssit järjestetään täällä meidän alueella, ei viedä asiakkaita muualle."
Jacqueline Aguilera Velásquez
hanketyöntekijä

Työtä, taitoa ja tukea

1.6.2020 -28.2.2022

Tavoitteena monialaisen osuuskunnan perustaminen.

Siikajoen kunnan hanke, jonka osatoteuttajana on Raahen koulutuskuntayhtymä.

Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen rahoittama ESR-hanke.

"Jos ei tiedä, niin kannattaa tulla. Ja jos tietää, niin kannattaa silti tulla."
Eija Leppäjärvi
projektikoordinaattori

Mun Polku - My Path

Aloittanut 1.4.2020

Matalan kynnyksen työllisyyspalvelua, kehittää työllisyydenhoitoa ja nopeuttaa työllistymistä.

Hankkeelle myönnetty Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston työllisyyspoliittista avustusta.

"Mun polulla opetellaan tunnistamaan oma osaaminen."
Veera Karvonen
työllisyyskoordinaattori