Pääkirjoitus
Tilaajille

Työ­voi­ma­pu­la koet­te­lee

Työvoimapula vaikuttaa myös Siikajokivarressa toimivien yritysten toimintaan ja toiminnan kehittämismahdollisuuksiin. Tilanteeseen on saatu helpotusta ulkomaalaistaustaisesta työvoimasta.

Pääkirjoitus

Kuluvalla viikolla julkaistun työllisyyskatsauksen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on avoinna 11 200 työpaikkaa ja työttömiä työnhakijoita on 19 800. Siikajokivarressa työvoimapulasta erityisesti kärsiviä toimialoja ovat rakennusteollisuus ja terveys- ja hyvinvointipalvelut. Moni yritys on jo palkannut ulkomaalaistaustaista työvoimaa, kun lähialueelta ei ole saatu riittävästi työntekijöitä. Mehiläinen Terveyspalvelut Oy näyttää mallia ulkomaisten työntekijöiden suorarekrytoinnista. Maanantaina työt aloitti 20 Siikalatvalle töihin kutsuttua ja tehtäviin koulutettua filippiiniläistaustaista työntekijää.

Kauppakamareiden jäsenyrityksilleen tekemän kyselyn vastausten mukaan työvoimapula on pahentunut viimeisen vuoden kuluessa. Avoinna oleviin tehtäviin ei ole hakijoita, tai hakijoilta puuttuu työkokemus tai tarvittava koulutus. Osa yrityksistä arvioi, että hakijoita ei ole, koska palkasta jäävä tulo ei ole verojen jälkeen kovinkaan paljon suurempi kuin tuet. Työn perässä ollaan valmiita muuttamaankin, mutta tällä hetkellä muuton esteenä on useissa kunnissa heikko vuokra-asuntokanta.