Tunnustusta aktiivisille kyläläisille: Re­von­lah­ti on maa­kun­nan vuoden kylä

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Työ­voi­ma­pu­la koet­te­lee

Pyhännän ja Siikalatvan kunnan alueelta on selvitetty suoraan suurimpiin yrityksiin jalkautuen, minkä alojen työvoimasta on pulaa. Vastausten perusteella tekijöitä tarvitaan metalli-, puu- ja elintarvikealoille.

Siikalatvan seutukunnan alueella tehdyn kartoituksen lähtökohtana ei ole ollut vain nykyinen työvoimatarve, vaan millaisia työntekijöitä yrityksiin kaivataan seuraavan viiden vuoden aikana. Pyhännällä on tulevien vuosien aikana tarvetta 314 työntekijälle ja Siikalatvalla 120 työntekijälle. Määrän oletetaan olevan enemmän, koska pienempien yritysten kartoitus on vasta alkamassa sähköpostikyselynä.

Merkille pantavaa on myös, että ei ole kysytty, mikä on kunnille sote-palveluita tuottavien toimijoiden arvio hoivahenkilökunnan tarpeesta tulevina vuosina. Jo nykyisin hoitajapula on arkea myös Siikajokivarressa niin, että muun muassa palvelukeskuksissa ylimääräisiä työvuoroja paiskivat he, joille se on elämäntilanteen johdosta mahdollista.

Puute osaavasta työvoimasta on syventynyt viime vuosina. Yritykset tarvitsevat työvoimaa hyvän markkinatilanteen takia. Työvoiman tarjonta puolestaan on supistunut eläköitymisen, poismuuton ja ikäluokkien pienenemisen vuoksi. Haasteeksi koetaan myös se, että alueelta puuttuu korkea-asteen koulutus, joka osaltaan toimisi vetovoimatekijänä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.