Lukijalta
Mielipide

Uljuan allas

Kirjoittaja ei näe, että Uljuan altaaseen uhratut miljoonat hyödyttäisi Siikajokivartta vaan päinvastoin. Arkistokuva: Sari Junnonaho
Kirjoittaja ei näe, että Uljuan altaaseen uhratut miljoonat hyödyttäisi Siikajokivartta vaan päinvastoin. Arkistokuva: Sari Junnonaho
Kuva: Sari Junnonaho

Siikajoki on kuivunut pitkän poutajakson aikana. En ole koskaan seitsemänkymmenen vuoden seurantajakson aikana nähnyt jokea tuollaisessa tilassa. Jokieläimistön selviäminen jäljellä olevissa lätäköissä lienee hyvin tukalaa.

Joen vesivaroja säätelevä allas ja siinä oleva pieni vesivoimala tehtiin aikanaan suurinvestointina turvaamaan joen tasaisempaa vesitilannetta ja helpottamaan tulvia. Mutta miten kävikään. Altaan aikana on ollut joessa pahimmat tulvat. Seurasin erästä saunamökkiä joen törmässä. Se oli ollut paikallaan kymmeniä vuosia ennen Uljuan rakentamista, mutta sitten altaan aikana tuli tulva joka rikkoi mökin. Nyt näemme mitä allas vaikuttaa siihen,kun joen vesi on vähänä. Otetaanko vähäinenkin vesi altaalle voimalan pyörittämistä varten. Joki on kuivunut kokonaan.

Joen merkitys kalakannoille on hyvin tärkeä. Emme edes tiedä kuinka tärkeä se on,mutta altaaseen uhrattujen miljoonien pitäisi jotenkin hyödyttää tilannetta. Niin puhuttiin, kun samalla altaan rakennusaikana tuhottiin joesta erittäin runsas rapukanta.

Altaan vesivarojen hallinta on saatava parempaan, avoimempaan kontrolliin. Sen käytöllä on paljon suurempaa merkitystä,kuin kahvimyllyä vastaavan voimalan pyörittäminen.