Uljuan te­ko­jär­ven ve­den­kor­keus on poik­keuk­sel­li­sen al­haal­la – ve­si­ti­lan­ne haastaa pe­las­ta­jat­kin

Siikalatva/Pulkkila
Uljuan tekojärven vesitaso on alhaalla niin, että matalaa on pitkälti veneidenlaskupaikoilta.
Uljuan tekojärven vesitaso on alhaalla niin, että matalaa on pitkälti veneidenlaskupaikoilta.
Kuva: Sari Kihnula

Alhaisesta vedenkorkeudesta saivat tuntumaa sunnuntaina Uljualle vetouistelukilpailuun osallistuneet. Tietoon tuli kaksi karille ajon vuoksi sattunutta konerikkoa. Perjantaina Jokilaaksojen pelastuslaitoksen Kestilän aseman väki järjesti järvellä vesipelastusharjoituksen. Alhaisen vesitason vuoksi järvellä liikkujilta vaaditaan erityistä varovaisuutta.

– Vene oli saatu vesille, mutta poikkeuksellisen vesitilanteen vuoksi vene piti viedä tavanomaista kauemmas rannasta ennen moottorin käynnistämistä, toteaa palopäällikkö Jorma Rasila.

Jorma Rasila arvelee, että aiheellista on viranomaisyhteistyönä selvittää, onko pelastuslaitoksella keinoja vaikuttaa tilanteeseen.

Pelastuslaitoksen puolelta aiotaan esittää toivomus ja suositus, että Uljuan veneenlaskupaikkoja parannettaisiin niin, että myös veden kesätasossa ollessa veneiden lasku järvelle onnistuisi turvallisesti.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen kertoi maanantaina Uljuan vesitason olevan 77,32, kun kesän tavoitekorkeus on 77,4 metriä.

– Noin kahdeksan senttiä ollaan tavoitetason alapuolella. Ei ollut tarkoitus laskea kesätason alapuolelle. Aloitin päivän liian myöhässä luukkujen sulkemisen, toteaa Eskelinen.

Pulkkilan PVPK:n puheenjohtaja Jaakko Myllykoski on seurannut Uljuan vesitilannetta sekä pelastuslaitoksen että järvellä vapaa-aikaa viettävän näkökulmasta.

– Sen näkkee ihan joka paikasta, että vesi on nyt Uljualla poikkeuksellisen alhaalla.

Juttu luettavissa kokonaisuudessaan 20.8. ilmestyneestä Siikajokilaaksosta.