Tunnustusta aktiivisille kyläläisille: Re­von­lah­ti on maa­kun­nan vuoden kylä

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Upe tu­tus­tuu ko­ti­maa­han pa­ri­kym­men­tä ki­lo­met­riä ker­ral­laan – Kä­vel­len ehtii aistia paljon ym­pä­ris­tös­tä

Siikalatva/Piippola
Upe Nykänen tutustuu kotimaahan kävellen. Kun matka taittuu jalkaisin, käy liikkeen pysäyttäminen nopeasti, jos reitillä tulee eteen jotain mielenkiintoista tai kuvattavaa. Ennen juhannusta hän piipahti Piippolassa. Älypuhelin on Upe Nykäsellä taskussa, mutta mukana on aina myös paperikartta, jota silmäillen on helppo muuttaa reittisuunnitelmaa vaikka kesken päivän. <p>Piippolasta Upe Nykäsen Kävellen Suomen halki-matka jatkui Pulkkilan kautta Sipolaan ja edelleen Rantsilaan, josta hän nousi pikavuoroon ja lähti kotimatkalle. Jossain vaiheessa kesää matka jatkuu Rantsilasta kohti pohjoista.</p>
Upe Nykänen tutustuu kotimaahan kävellen. Kun matka taittuu jalkaisin, käy liikkeen pysäyttäminen nopeasti, jos reitillä tulee eteen jotain mielenkiintoista tai kuvattavaa. Ennen juhannusta hän piipahti Piippolassa.
Upe Nykänen tutustuu kotimaahan kävellen. Kun matka taittuu jalkaisin, käy liikkeen pysäyttäminen nopeasti, jos reitillä tulee eteen jotain mielenkiintoista tai kuvattavaa. Ennen juhannusta hän piipahti Piippolassa.
Kuva: Sari Kihnula

Matkailuhaaveensa voi toteuttaa pala, palalta valitsemaansa kohteeseen tutustuen. Upe Nykänen jatkaa seuraavaa kävelyretkeään siitä pisteestä, mihin edellisellä reissulla päätti kävelemisen.

Ennen juhannusta hän saapui Rantsilan kirkonkylälle. Kiitos koronakevään siitä, että jyväskyläläisen Upe Nykäsen ennakkoon suunnittelema reitti hänen Kävellen Suomen halki matkallaan muuttui ja hän tulikin Siikalatvalle. Nykänen suunnitteli talvella, että ajoittaa Oulun eteläiseen alueeseen tutustumisen Haapavesi Folkien aikaan ja käy kuuntelemassa kiinnostavan keikan.

Kun koronatilanne perui folkit, muutti kävelyretkistään Jalkaisin-blogia pitävä Nykänen suunnitelmaansa ja päättikin tutustua Siikalatvaan. Tosin Leskelässä, Suomen Keskipisteen paadella käyminen jäi väliin, koska reitti Kärsämäeltä pikkuteitä Piippolaan vaikutti hänestä Nelostietä kivemmalta, eikä selfie keskipistepatsaalla tuntunut niin tärkeältä.

– Kävely vie aikaa. Kun mietin matkaa, mietin myös omaa jaksamistani. Kun on koko ajan jalkojen päällä, miettii mikä on hyvä reitti itselle, Nykänen tarkentaa.

Piippolassa, majoituspaikassaan Upe Nykänen valmistautui kaikessa rauhassa helteisenä päivänä kävelemiseen. Aiempien kävelypäivien kuumuus oli tehnyt tottuneelle kävelijälle tepposet: Vaikka jalassa oli Nykäsen jalkateriin muotoutuneet lenkkarit, turvotti helle jalkoja niin, että niihin tuli rakkoja. Matka Kärsämäeltä Piippolaa kohden taittui rakkolaastareilla hoidetuilla jaloilla. Onneksi mukana oli varakengät, joilla oli hyvä jatkaa reissua.

Upe ei ole välineurheilija, vaan luottaa retkillään hyvin palvelleisiin, tuttuihin varusteisiinsa. Älypuhelin on kävellessä ahkerassa käytössä valokuvausvälineenä ja tarvittaessa siitä tarkistetaan myös reittiä. Shortsien sivutaskussa kulkee kaiken varalta mukana myös paperikartta. Musiikki tai äänikirjat eivät siivitä matkaa.

– En ikinä kuuntele mitään kuulokkeilla kävellessäni. Liikenteen seassa liikkuessa pitää kuulla, mitä ympärillä tapahtuu.

Nykäsen päivämatkojen pituus pyörii noin 20–30 kilometrin tietämillä. Matkaa voi tehdä pidempään silloin, kun selässä on kevyt reppu rinkan sijaan. Jos Upe majoittuu teltassa, on hänellä mukanaan kannettavaa huomattavasti enemmän kuin retkellä, jolla majoittuminen oli suunniteltu etukäteen majoitustiloihin.

Nykänen lähtee kävelyreissuille yleensä yksin. Omat ajatukset seuranaan kulkeminen on rauhoittavaa. Jos tuntuu, että kävelytauko on tarpeen, voi tauon pitää silloin kun itsestä siltä tuntuu. Oman vapautensa reissuihin tuo myös se, ettei hän aikatauluta päivää turhan tiukasti. Kun aikataulua ei ole, voi vapaasti jäädä ihmettelemään matkalla kohtaamiaan asioita tai tehdä vaikka pienen reittimuutoksen.

– Tämä on minun tapani tehdä kotimaan matkailua. Kävellen ehtii nähdä asioita ihan eri tavalla kuin vaikkapa autolla ajaessa. Kun näen jotain kiinnostavaa, voin pysähtyä, eikä minun tarvitse neuvotella kuin itseni kanssa, Upe Nykänen kuvailee.

Hän on liikkeellä rennolla mielellä niin, että tarvittaessa matkasuunnitelmaa voi muuttaa. Jos vointi tai fiilis yllättäen muuttuu niin, että kävely ei maistu, voi hän päättä kävelyn ajateltua aiemmin ja jatkaa taas seuraavalla kerralla tästä pisteestä.

Blogissa valokuvien ja tekstin välityksellä reissun purkaminen on Upe Nykäsen tapa jakaa kokemusta. Hän kirjoittaa tekstin kotiin palattuaan kertoen, mitä matkalla tuli vastaan ja mistä asioista hän kiinnostui. Kotoa käsin voi selvittää tarkemmin matkalla nähtyjen kohteiden historiaa ja niihin liittyviä tarinoita.

Kärsämäeltä Piippolaan kävellessä Nykänen nautti tasaisessa, menneen ajan maalaismaisemaa muistuttavassa miljöössä kulkemisesta.

Fakta

Upe Nykänen

Jyväskyläläinen kävelyä ja retkeilyä harrastava Jalkaisin.fi -blogin pitäjä.

Pitänyt blogia vuodesta 2009 lyhyistä ja pidemmistä kävelyretkistään, joita on tehnyt niin merkityillä reiteillä kuin itse löytämillään poluilla. Kävellen voi retkeillä myös kaupungissa. Ulkomailla pisin reissu noin tuhannen km:n retki Britannian rannikolla.

Kävellyt kesällä 2018 Suomen halki Suomussalmelta Ouluun.

Joulukuussa 2018 aloitti kävelyn Suomen poikki. Matka alkoi Hangosta ja tavoitteena on taivaltaa useissa palasissa Nuorgamiin saakka.

12.–15.6. käveli Haapajärveltä Rantsilaan. Kokemusten pohjalta blogitekstin osa Kävellen Suomen halki 30.

Ihanne lämpötila kesäretkille on 15–18-astetta, jolloin kevyt pukeutuminen riittää.

Helteellä mukana runsaasti vettä ja eväänä muun muassa hedelmiä.