Vä­ki­val­ta li­sään­tyi vuoden aikana

Väkivalta on kokonaisuudessaan lisääntynyt niin yleisillä kuin yksityisilläkin paikoilla, mutta törkein väkivalta on kuitenkin vähentynyt merkittävästi. Näin kerrotaan Oulun poliisin perjantaina julkaisemat tilastot.

Oulun poliisin tietoon tuli vuonna 2019 väkivaltarikoksia kaikkiaan noin viisi prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Määrällisesti tuo tarkoittaa noin 140 rikosta enemmän. Väkivaltarikoksista suurin osa on pahoinpitelyrikoksia joko yleisellä tai yksityisellä paikalla, jotka molemmat ovat kasvaneet (5,3 ja 7,2 prosenttia).

Poliisin tietoon tulleen väkivallan kokonaismäärä oli viime vuonna siten edellisvuotta suurempi mutta törkeimpien väkivaltarikosten määrä väheni huomattavasti. Oulun poliisilaitoksen ja Keskusrikospoliisin yhteistyöllä on useita rikollisia voimatoimijoita saatu vankilaan. Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnarannan mukaan suuri osa törkeimmästä väkivallasta (törkeät pahoinpitelyt ja henkirikokset yrityksineen) ovat usein kytköksissä huumausainekauppaan liittyvään väkivaltaiseen velanperintään. Varkausrikosten kasvu selittyy suurelta osin samalla asialla.

Henkirikoksia yrityksineen Oulun poliisilaitoksen alueella tapahtui 32 kun määrä oli edellisvuonna 47. Toteutuneita henkirikoksia tapahtui neljä, kun määrä vuonna 2018 oli kuusi. Törkeitä pahoinpitelyjä Oulun poliisin tietoon tuli 16 kappaletta vähemmän kuin edellisvuonna.

Pahoinpitelyrikoksia tuli viime vuonna Oulun poliisin tietoon hieman alle 2 800 kappaletta, joissa rikoksesta epäilty on tiedossa noin 2 460 tapauksessa. Ulkomaalaisten tekemiksi epäiltyjen pahoinpitelyrikosten määrä kasvoi 17 prosentilla 190 tapaukseen. Ulkomaalaisten tekemien pahoinpitelyjen osuus oli noin kahdeksan prosenttia kaikista Oulun poliisin tietoon tulleista – vuotta aiemmin osuus oli prosenttiyksikön pienempi.

Apulaispoliisipäällikkö Karnarannan mukaan edelleen valtaosa sellaisista pahoinpitelyistä, joissa ulkomaalainen henkilö on asianomistajana tai rikoksesta epäiltynä, myös toinen osapuoli on ollut ulkomaalainen.