Kolumni

Val­tuu­te­tun pitää puhua ko­kouk­ses­sa

-

Paikallislehden toimittaja Kirsi Junttila paheksui (SJL 23.4.) Siikajoen kunnanvaltuustoa turhasta jaarittelusta. Toimittajan mielestä valtuuston kokous ei ole oikea paikka tyhjän puhumiselle ja oman ihanan äänen kuulemiselle. Toki asian voi kokea näinkin. Itse näen asian toisin: valtuustokokouksessa valtuutetun pitää puhua ja ottaa näin asioista selvää. Puheenjohtajan tehtävänä on pitää puheet aisoissa ja huomauttaa tarvittaessa puhujaa.

Sananvapaus on tärkeä työkalu medialle, sitä on syytä puolustaa myös valtuustossa.

Jos tilanne niin sallisi, istuisin mielelläni valtuuston tulevassa kokouksessa, kun Siikajoella puidaan päättyneen tilikauden kirjoa. Kunnanjohtaja jo ehättikin paukuttelemaan henkseleitään siitä, kuinka mainion tuloksen kunta kirjasi viime vuodelta. Rahaa kilisi kassaan niin, että heikompaa huimaa.

Itse odottaisin kokouksessa kuulevani valtuutetuilta kysymyksiä kuntajohdolle muun muassa siitä, kuinka ihmeessä terveydenhuollossa säästettiin miljoona euroa. Toteutuiko hoidon taso vai jäikö jotain tekemättä? Missä jamassa vanhushoidon tila on? Onko meillä riittävät resurssit huolehtia sairaista? Vai onko selitys yksinkertaisesti se, että talousarviossa terveydenhoidon menot arvioitiin tarkoituksella näin pahasti pieleen?

Toinen asia, joka samasta tilinpäätöksestä nousee esille, ovat verokertymät. Verorahoja tuli miljoona euroa budjetoitua enemmän. Onko kunnan tuloverotus mitoitettu tarkoituksella näin yläkanttiin vai olisiko pärjätty pienemmällä veroprosentilla?

Olen törmännyt aiemminkin vastaavaan tapaan laatia kunnan talousarvio: kun ylimitoitetaan menot ja alimitoitetaan tulot, on hyvin todennäköistä, että lopputulema on komeaa luettavaa.

Tilinpäätöskokous on juuri se paikka, jossa mennyt kausi puidaan karvoineen kaikkineen. Kokouksen jälkeen on turha jurnuttaa menneistä.

Ja vielä yksi kohta tilinpäätöksestä. Kuntakonsernin yhtiöt tuottivat muhkeat osingot omistajalleen. Jos paikallislehdestä lukemani uutinen pitää paikkansa, lihoi konsernin kassa 1,3 miljoonalla eurolla. Taseen ylijäämiä on kertynyt viime vuosina jo 12,2 miljoonaa euroa.

Ennen vanhaan kunnilla oli liikelaitoksia ja niiden tuottoa kutsuttiin myös piiloveroksi. Onneksi ne ovat nyt yhtiöitä, jotka tuottavat osinkoja. Toivon, että valtuutetuilla on riittävästi aikaa ja malttia ruotia mennyt tilijakso juuria myöten. Siitä kun tuppaa olemaan hyötyä tulevaisuudelle.

Leo Kärsämä