Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Va­res­säi­kän vedessä val­ta­vas­ti e.co­li-bak­tee­rei­ta

Varessäikän uintikielto jatkuu, sillä bakteerien määrä on vain lisääntynyt – e.coli-arvo noin viisinkertainen raja-arvoon verrattuna

Varessäikässä vesi ei ole bakteerien vuoksi uimakelpoista, mutta onneksi uimakausikin on jo ohi. Arkistokuva Kirsi Junttila
Varessäikässä vesi ei ole bakteerien vuoksi uimakelpoista, mutta onneksi uimakausikin on jo ohi. Arkistokuva Kirsi Junttila
Kuva: Kirsi Junttila

Varessäikästä 21. elokuuta otetun näytteen laboratoriotulosten mukaan 100 millilitrassa vettä on e.coli-bakteereita 2 400 MPN ja enterokokkeja 1 380 pmy. Näytteen perusteella Varessäikän vesi ei ole uimakelpoista, ja uimakielto jatkuu yhä.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettamien laatuvaatimusten mukaan e.-colin toimenpideraja on 500 MPN/100 millilitraa vettä ja enterokokkien 200 pmy/100 millilitraa vettä.

Näytteitä on lähetetty myös tarkempiin jatkotutkimuksiin bakteerien lähteen selvittämiseksi. Siikajoen kunta on tilannut lähdeselvityksen lokki-, sorkkaeläin-, humaani- ja yleismarkkereista. Puutarhuri Jyrki Raatikaisen mukaan vastauksia laboratoriosta saadaan luultavasti ensi viikolla.

– Tämä on minun muistini mukaan ensimmäinen kerta, kun ympäristöterveydenhuollosta on suositeltu perusteellisen selvityksen teettämistä. Toivottavasti tuloksista selviää, mistä on kysymys, Raatikainen sanoo.

Bakteerien päästelijäksi Raatikainen edelleen epäilee ennen kaikkea lintuja. Kunhan tutkimustulokset kertovat bakteerien lähteen, ryhdytään teknisessä toimessa miettimään jatkotoimenpiteitä.