Kolumni

(Var­jo)­Pert­tu­lil­ta peräti pois

-

”Laurilta laumaan ja Perttulilta peräti pois.” Niin sanoo vanha kansa muuttolintujen lähdöstä elokuussa.

Perttulin päivä (24.8.) on kansantieteessä luettu paikoin syksyn ensimmäiseksi päiväksi ja paikoin pikkukesän alkamisen päiväksi. Itselleni Perttulin päivä – ja laajemmin kotipaikkakunnallani Pyhännällä vietettävä Perttuliviikko – merkitsee kesän päättymistä.

Tänä vuonna tosin Perttuliviikolla hiivittiin varjoissa. Kunta päätti tänä vuonna kaukaa viisaasti olla järjestämättä Perttulinpäiviä. Hyvä niin.

Silti yhdistysten ja muiden tahojen järjestämiä Varjoperttuli-tapahtumia riitti viime viikolla ja vielä tämän viikon alussa montaa sorttia. Beach volley -turnauksesta ratsastustapahtumaan, onkikisoista krokettiturnaukseen ja limudiskosta ysäridiskoon. Hyvä niin.

Yleisurheilun viime viikon seurakisoihin ja tämän viikon kunnanmestaruuskisoihin osallistui yli 70 kilpailijaa. Ja jatkuipa Pyhännän Kamulan Nuorisoseuran Perttuleina pidettävien saappaanheittokisojen perinnekin toritapahtuman peruuntumisesta huolimatta tiistain kunnanmestaruuskisojen yhteydessä.

Puolison kanssa varjoiltiin ennen Laurin päivää (10.8.) Oulun Kuusisaaressa Varjofestivaaleilla. Loistavat festarit, esiintyjät ja järjestelyt. Parasta oli, kun festarialueella oli reilusti tilaa pitää turvaväliä – tai ylipäänsä hengittää.

Nähtäväksi jää, jäikö tapahtuma miten pitkäksi aikaa viimeiseksi musiikkitapahtumaksi, jossa pystyi olemaan kohtuuhyvällä omatunnolla ilman kasvomaskia. Ainakaan ei ole perästä kuulunut.

Laurin päivän jälkeen alkoi koulutyö. Esikoisemme aloitti yhdessä 26 kaverin kanssa ekaluokan. Vuonna 2013 Pyhännälle syntyi muistini mukaan lapsia puolet vähemmän. Kertoo omaa kieltään kunnan kehityksestä.

Luokanopettajana on sama Anneli-ope, joka on minuakin alakoulun viimeisillä luokilla opettanut aikoinaan Tavastkengällä. Mukavaa jatkumoa sille, että itselläni oli ekaluokan opettajana sama Aila-ope, joka oli ollut opettajana isälläni hänen aloittaessaan koulutiensä.

Tuttua ja turvallista linjaa edustavat muutkin ekaluokkalaisten opettajat. Herkästi stressaavalle ihmisille yksi huoli vähemmän, kun tietää pienen koululaisen olevan hyvissä käsissä.

Keijo Makkonen

Elintarviketyöntekijä, lehtiavustaja, seuratyöntekijä, kahden tytön isä