Kolumni

Vel­ka­han on mak­set­ta­va...

Maamme ja nyt jo koko EU ovat liukumassa hallitsemattoman velanoton härdelliin. Vastuuttomat valtiot, etunenässä eteläeurooppalaiset, vievät yhteisöä kuin pässiä narussa! Rahaa jaetaan kuin korttiringin kortteja. Pohjaton kukkaro on kääntämässä arvot ja käyttäytymismallit päälaelleen olipas sitten viruksia tai ei!

Työssä käyvien maksumiesten määrä vähenee, kansa ikääntyy ja huoltosuhde heikkenee. On harhaluuloa, että näillä lihaksilla ja täällä harkintakyvyllä sekä linjauksella edes hyvinvointivaltio Suomi selviää. Jos ei edes haluta työtä ja etenkään, jos sitä ei haluta tehdä, niin tulevaisuusnäkymä on pimeä kuin tummuvat ja pilaantuvat vesistömme.

Kunnioitus työtä ja yrittämistä kohtaan pitäisi olla selviö. Äimänkäkenä saa olla, jos ja kun samanaikaisesti suomalaisyrityksiä myydään ulkolaisen omistuksen käsiin.

Suuri huolenaihe on myös liikennekäyttäytyminen. Olisi syytä muistaa, että julkiset tiet ja liikenneväylät ovat kaikkien käytössä. Siellä on otettava ensisijaisesti turvallinen käyttäytyminen; jalankulkija ja pyöräilijä on yhtälailla autoilijan arvoinen. Annetaan tietä, vaikka alla on ylivertoa konevoimaa.

Vaikea on ymmärtää sorateiden kaahareita; pölisevällä tiellä ajetaan jalankulkijan ja pyöräilijän kohdalla kuin heikkopäiset! Hillintää ja kohteliaisuutta turvallisuuden lisäksi -kiitos!

Tienkäyttöön kuuluu myös tiealueen siisteys. Roskaamista ja piittaamattomuutta tapahtuu; ikkunasta on helppo heittää tupakkiaskit, nuuskarasiat, grillikääreet. Mielenkiintoinen on olutpurkkien kierrätettävyyden merkitys - purkit menee nykyisin pääosin kiertoon.

Tieliikenteeseen kuuluu myös yhä enemmän huumeet. Vastikään huumeveikot ohittivat viinaveikot liikennekäryjen määrässä! Tätä ei yleisesti ole tiedostettu tai nostettu esiin.

Pitipäs poiketa suolle, kultamarjaa oli siellä täällä, mutta hillastajia miltei enemmän kuin marjoja. Muutaman tunnin aherruksen jälkeen sentään tuli kaunis pohjanpeitto maistuvaista marjaa.

Paavolan Hangasnevan kunto- ja luontoreitti avataan piakkoin. Linnusto on nyt harvinaisen runsas ja erikoisia lajeja pääsee havannoimaan lähietäisyydeltä. Sorsastajien ja linnunpyytäjien on syytä noudattaa äärimmäistä varovaisuutta, sillä luontoreitti halkoo pyyntialuetta!

Naatitaan, liikutaan ja lauletaan!

Pentti Syrjäpalo