Pääkirjoitus

Vieraat ovat toi­vot­tu­ja

Hallitus kielsi maaliskuussa vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä sekä hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa. Reilu kuukausi sitten hallitus purki ikäihmisten koronavirustartunnalta suojelemiseksi tehtyjä rajoitteita. Arki ei ole vielä palannut läheskään normaaliksi, mutta läheisten ja omaisten kohtaaminen niin sairaaloissa kuin asumispalveluyksiköissä on nyt mahdollista.

Hämmennystä on aiheuttanut se, että samasta pääovesta sisään astuen vierailevaa omaista ohjeistetaan eri tavalla sen mukaan, onko hän menossa tapaamaan pitkäaikaista hoivakodissa asuvaa vai vuodeosastolla olevaa potilasta.

Asumispalveluyksiköissä ohjeistus puolestaan voi vaihdella sen mukaan, kuka on palvelutuottaja.

Kaikkia ikäihmisten ja sairaalahoidossa olevien kohtaamista koskee edelleen sääntö, että lähde tervehdyskäynnille vain, jos tunnet olevasi kunnossa. Mikäli pieninkään henkistystieoire vaivaa, pitää tapaamista lykätä. Ennen kotoa lähtöä on hyvä varmistaa hoitajilta soittaen, sopiiko vierailu.

Sisälle ei lompsita ennakkoilmoittautumisesta huolimattakaan, vaikka ovi olisi lukitsematon, vaan pyydetään hoitajaa oppaaksi ovikelloa soittaen. Käsihygienia varmistetaan hoitajan antamien ohjeiden mukaan ja käytetään hansikkaita ja suu- ja nenäsuojaimia, kun ne yksikön ohjeistuksiin kuuluvat.

Erityisesti ikäihmisten luo suorastaan toivotaan vierailijoita. Kevät on ollut pitkä niin asiakkailla kuin hoitajillakin. Haastattelua tehdessä kuului harras toive, ettei takapakkia hyvään tautitilanteeseen tulisi. Vastuuta on otettava jokaisen. Moni miettii, onko Haaparanta-reissulle pakko lähteä ellei muuta asiaa ole kuin ostostarkoitus.

Sari Kihnula