Viirus putsasi yrit­tä­jän ka­len­te­rin, mutta laskut saadaan hoi­det­tua

Heidi Lumiaho, Heidin Hyvinvointipalvelujen yrittäjä on yksi sadoista suomalaisista pienyrittäjistä joiden kevät on menossa koronaviruksen vuoksi mullinmallin. Hyvinvointiyrittäjän kalenterista on kadonnut 90 prosenttia merkinnöistä, joten voisi kuvitella, että pikkuhiljaa alkaa hikoiluttaa.

– Olen tehnyt viikoittain 12 tuntia kansalaisopistolle Siikalatvalla. Kaikki ne peruuntuivat ja samalla minun piti peruuttaa hallituksen ohjeistuksella omat ryhmäliikuntatunnit. Muutama yksilötapaaminen on vielä jäljellä, mutta eihän tämä tilanne kovin hyvä ole, Lumiaho kertoo.

Hieman siis huolettaa, mutta onni onnettomuudessa on se, ettei Lumiaholla ole maksettavanaan esimerkiksi korkeita tilavuokria tai työntekijöiden palkkoja.

– Joitain kollegoja kun olen jututtanut, niin toisilla tilanne voi olla huomattavasti hankalampi. On työntekijöitä, tilavuokraa ja lainarahalla ostettuja kuntosalilaitteita. Minulla on toki eläkemaksut, vakuutukset ja ajoneuvon lyhennystä, muttei mitään tuollaista. Ainut isompi maksu on Rantsilan Raikkaan tilan vuokra, mutta siitäkin olen saanut aikoinaan neuvoteltua ihan kohtuullisen. Ja onneksi olen varautunut pahan päivän varalle, ja saanut rahaa säästöön. Tiukkaa on, mutta laskut saadaan kyllä sovittua, Lumiaho kertoo.

Hyvinvointivalmentaja näkee synkässä koronapilvessä myös hopeareunuksen. Kun ihmiset joutuvat pakostakin olemaan kotona, joskus tulee eteen aika, jolloin halutaan liikkua – ja paljon.

– Kuinka mahtavaa se sitten on päästä harrastamaan liikuntaa, kun totaalikielto joskus loppuu. Siihen uskon tällä hetkellä kovasti, eli kyllä tämä tästä vielä hyväksi muuttuu.