Virta vie kai­ku­vaa viestiä yli rajojen – Sii­ka­joel­la on hyvä yrittää

Tuomas Parttimaa lähti hankkeeseen rahoittajaksi, jotta hanke lähtisi jalalle. Hänen mielestään Siikajoki ja kunnan yrittäjät tarvitsevat näkyvyyttä. Kirsi Kivioja käy hankkeen aikana haastattelemassa siikajokiset yrittäjät ja kirjoittaa heistä tarinan some-kanavilla julkaistavaksi. Ensimmäiset ovat jo muun muassa Facebookissa luettavissa.
Tuomas Parttimaa lähti hankkeeseen rahoittajaksi, jotta hanke lähtisi jalalle. Hänen mielestään Siikajoki ja kunnan yrittäjät tarvitsevat näkyvyyttä.
Tuomas Parttimaa lähti hankkeeseen rahoittajaksi, jotta hanke lähtisi jalalle. Hänen mielestään Siikajoki ja kunnan yrittäjät tarvitsevat näkyvyyttä.
Kuva: Kirsi Junttila

Yrittäminen Siikajoella ja Siikajoen kunta pääsevät viimeinkin esille ihan oman hankkeen virrassa. Ja se on hyvä, sanoo Virta-hankkeen rahoittajaksi lähtenyt yrittäjä Tuomas Parttimaa.

– Siikajoelta on aina puuttunut tietty status. Toivon, että hanke toisi jotain, josta Siikajoki jää mieleen, hän toteaa.

Viime viikolla käyntiin polkaistu Virta-hanke toimii niin kunnan kuin yritystenkin äänitorvena. Se kaiuttaa kuntarajojen ulkopuolelle, mitä kaikkea Siikajoella on, sillä kaikkien kannalta on tärkeää näkyä mahdollisimman laajalla. Parttimaa luottaa, että tieto vireästä yritysmaailmasta houkuttelee uusia yrittäjiä kuntaan.

– Hanketta tarvitaan, jotta Siikajoki kuntana ja siikajokisten yritysten palvelut tulevat tutuiksi. Ei auta, että keskenämme pesemme toistemme kamppeita, ulkopuoleltakin on saatava menestystä. Se tuo yrityksille rahaa ja lopulta kunnallekin, Parttimaa arvioi.

Virta on heinäkuuhun 2021 asti kestävä hanke, jonka perimmäinen tavoite on tuoda yrittäjälähtöisesti esille aluetta. Projektipäällikkönä toimii Kirsi Kivioja, jota voisi kutsua myös hankkeen äidiksi. Viime kesänä hän, kunnajohtaja Pertti Severinkangas, Raahen seudun kehityskeskuksen johtaja Pasi Pitkänen, Ruukin Yrityspuiston toimitusjohtaja Matti Toppila ja Riikka Hautala Nousevasta rannikkoseudusta (Norsu) keskustelivat kunnasta ja yrittämisestä.

– Liikkeelle lähti hullu ajatus ja hullu siksi, koska se lähti kasvamaan eikä sitä ammuttu alas. Idea oli, että tehdään jotain Siikajoen ja yrittäjien puolesta, Kivioja kertoi hankkeen infotilaisuudessa viime viikon torstaina.

Asia lähti rullaamaan. Kivioja sai rahoittajiksi 10 yritystä, jotka kukin pistivät pottiin 2 000 euroa. Kun yksityisrahoitus oli tiedossa, myönsi Norsu 80 000 euroa hankerahaa. Mukaan lähti yrityksiä eri toimialoilta aina huoltoasemasta maataloustuottajaan. Hanketta hallinnoi Ruukin Yrityspuisto.

– Uskon, että rahoitusosuus on hintansa väärti. Se on halpa hinta huippuammattilaisen tekemästä videosta ja podcastista. Jos nykypäivän maailmassa haluaa pysyä mukana, on näkyvyys elinehto. Video on arvokas lisä yrityksen nettisivuille, Parttimaa toteaa.

Hankkeen aikana Kivioja käy haastattelemassa kaikki siikajokiset yrittäjät ja julkaisee jutut Virran some-kanavilla. Kirjoitetut yrittäjätarinat ovat ilmaisia.

Lisäksi rahoittajayrityksistä tehdään video ja podcast-haastattelu, jotka myös julkaistaan some-kanavilla. Videot kuvaa alan ammattilainen Jussi Riikonen ja podcastit tekee Siikajokilaakson päätoimittaja Juha Honkala, joka on alan pioneeri Pohjois-Suomessa. He aloittavat työt helmikuussa.

Kaikissa videoissa on samanlainen alkuosa, ja siinä esiintyy joko Markus Kuotesaho tai tanssija Katri Mäkinen. Yritykset saavat videot itselleen ja voivat käyttää sitä omassa markkinoinnissaan. Jokainen siikajokinen yrittäjä voi osallistua videointiin ja podcastiin maksamalla 2 000 euroa.

– Hanke ei ole kuntamarkkinointia eikä yksittäisen yrityksen menekinedistämistä. Tällä tuodaan esille alueen yrittäjien palveluja ja tuotteita yrittäjätarinoilla. Luodaan mielikuva, että Siikajoella on hyvä yrittää ja että se mielikuva pitää paikkansa, Kivioja tähdensi.

Hankkeella halutaan myös parantaa yrittäjien yhteisöllisyyttä ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Virta

Ruukin Yrityspuiston hallinnoima hanke

Kestää 21.7.2021 saakka

Projektipäällikkönä Kirsi Kivioja

Hankkeen kokonaisrahoitus 100 000 euroa

Rahoituksesta 80 prosenttia Nouseva rannikkoseudun kautta

Yksityisen rahoituksen osuus 20 prosenttia (20 000 euroa)

Rahoittajina Antroma Oy, Naturcom, Neste Revonlahti, Arttim, Jaresko Oy, K.Hilden Ay, SaMe-työstö, Mainos Draivi, Ruukin kiinteistöhuolto Oy ja Ruukin Osuuspankki

Käytännön toimet: yrittäjien tapaamiset ja haastattelut, valmiit tarinat julki some-kanaville, yrittäjien yhteystiedot ajan tasalle

Rahoittajayrityksistä video ja podcast

Jokainen yritys voi tilata itselleen videon ja podcastin maksamalla 2 000 euroa, lisätietoja Kirsi Kiviojalta