Juuri nyt: Kes­ti­lä-päi­vien tun­nel­mia

Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Virtaa kint­taa­seen kun­to­sa­lil­ta

Hyvän olon synergiaa miesten malliin Pyhännällä

Juha Heikkinen käy ukkoköörinsä kanssa salilla useamman kerran viikossa. Siellä tutuksi on tullut myös vakiokävijöihin kuuluva Jasmin Hyvärinen. Hänen mukaansa Pyhännän salilla käyvät ovat yleisesti ottaen hyvin avuliaita, neuvoja jaellaan puolin ja toisin, ikäryhmistä huolimatta. Jari Mikkoselle saliporukan parasta antia on kuntoilu ja sosiaalinen kanssakäyminen. Keijo Mahosenaho tutustui ensin salimaalimaan, josta kaverit houkuttelivat hänet avantoonkin.
Juha Heikkinen käy ukkoköörinsä kanssa salilla useamman kerran viikossa. Siellä tutuksi on tullut myös vakiokävijöihin kuuluva Jasmin Hyvärinen. Hänen mukaansa Pyhännän salilla käyvät ovat yleisesti ottaen hyvin avuliaita, neuvoja jaellaan puolin ja toisin, ikäryhmistä huolimatta.
Juha Heikkinen käy ukkoköörinsä kanssa salilla useamman kerran viikossa. Siellä tutuksi on tullut myös vakiokävijöihin kuuluva Jasmin Hyvärinen. Hänen mukaansa Pyhännän salilla käyvät ovat yleisesti ottaen hyvin avuliaita, neuvoja jaellaan puolin ja toisin, ikäryhmistä huolimatta.
Kuva: Anna Hämeenaho

Pyhännän kuntosalilla käy aktiivisesti kaikenikäistä väkeä. Osa tykkää treenata itsekseen, osa kuntoilee porukassa. Puolenkymmentä vuotta on salin puntteja nostellut useamman kerran viikossa paikallinen äijäkööri.

– Maanantai, keskiviikko ja perjantai on salilla kulettu ja kohellettu. Yhessä on mukavampi tehä, opitaan toisilta ja tulee myös tehtyä, kuusikymppinen Juha Heikkinen kertoo.

Hänelle kunnon ylläpitämisellä on aina ollut niin iso merkitys, ettei toisenlaista elämäntapaa osaa edes ajatella. Taloelementtien tekijälle työ on hyvää hyötyliikuntaa, mutta se ei riitä. On päästävä vielä ulos hiihtämään, lenkille tai pyöräilemään, vuodenajasta riippuen.

– Tavotteeni on liikkua kaksi tuntia päivässä jollain tasolla, kilpailuhenkiseksi tunnustautuva mies kertoo.

Ilman vääntöä

Heikkisen salikaverit ovat himpun verran nuorempia, mutta vannovat myös liikunnan merkityksen nimeen. Salilla ei kuitenkaan mitellä painomäärällä tai hauiksen mitalla.

– Omia tavotteita voi olla, mutta ei mennä hampaat irvessä. Tehhään se, mikä hyvälle tuntuu, ahokyläläinen Jari Mikkonen toteaa.

Heikkisen mukaan porukassa on kuitenkin helpompi pitää huolta myös liikeradoista.

– Jos meinaa kehittää itseään, täytyy liikkeet tehdä oikein, eikä sinne päin. Aina, jos joku kysyy, niin autetaan, eikä anneta rikkoa kenenkään ihtiään.

Päivän sosiaalipaketti

Keijo Mahosenaho on Mikkosen tavoin Ahokylästä. Syrjäkyläläiselle salin sosiaalinen kanssakäyminen on iso asia.

– Tätä voi verrata vaikka tuppervaarailtaan, siellähän ne naiset puhhuu, Mikkonen neureskelee.

– Palautetta annetaan, kerrotaan huolia ja murheita sekä iloitaan, Heikkinen tarkentaa.

Mahosenahon mukaan jutut lentävät kuitenkin suurimmaksi osaksi yleismaailmallisella tasolla, pilke silmäkulmassa. Puhutaan salilla toki myös itse aiheesta ja sopivasta ravinnosta. Esimerkiksi proteiinin merkityksestä.

– Salilla huomaa, jos sitä ei ole tarpeeksi syönyt, kun ei jaksa, kuntosali- ja liikunta-alalla aiemmin myös työskennellyt Heikkinen kertoo.

Tavastkengän mies Eero Kurkela on avoin asiapuheelle, mutta jäyhempi turhille salihöpötyksille.

– Salille ei mennä istuksimaan ja tupakoimaan. Mutta keskiviikko on vakiopäivä avannolle, siellä saunassa juttu enempi lentää ja irtuaa, tarvittaessa saunamajurinakin toimiva Kurkela toteaa.

Yhdessä ehjäksi

Pyhännän miehet osaavat hyödyntää synergiaa. Yhteiset treenit, tsemppaaminen ja perinteinen äijämeininki, avanto sekä sauna ilman väkeviä kurkunkostukkeita tietää sitä, että monen edun pakka on kasassa.

– Ei ole flunssia tarvinnu juuri sairastella, eli ei ainakaan terveyshaittoja ole ollut, Mahosenaho summaa.