Mainos: Talvitarjouksena Siikajokilaakso Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Vuoden rant­ti­nen jul­kis­tet­tiin sa­tei­sel­la torilla

Vettä satoi koko tapahtuman ajan, mutta se ei ranttisten toritunnelmaa latistanut. Tapahtuman hiljainen alku vaihtui päivän mittaan perinteiseksi ihmisvilinäksi. Arvat kuuluivat olennaisesti toritapahtuman antiin, ja niitä löytyi miltei joka kojulta. Kari Mykylä ja Elmeri Ek kokeilivat arpaonneaan Salvaojan kyläyhdistyksen pöydässä, jossa myynnistä vastasi Ulla Hankonen. Pelastuslaitoksen paloauto houkutteli erityisesti lapsia. Juuso Pellikka uskaltautui ohjaamoon Velu Karppimaan (edessä) sekä Jonna ja Jonne Pellikan katsellessa menoa vierestä. Jaana Fältin vetämä Lavis-ryhmä yhdisti esityksessään lavatanssin elementtejä ja jumppaa. Peetu-pelle hauskuutti sekä lavalla että muualla ihmisvilinässä. Haapaveden-Siikalatvan Omaishoitajat ja Läheiset ry:n pisteellä päivystäneet Suvi Herrala ja Anna-Maria Mattila saivat myös osansa pellen hauskuutuksesta. Sade toi lisätyötä tullessaan. Taina Jordan lykkäsi lastalle vettä pois esiintymislavalta useaan otteeseen tapahtuman aikana. Syöpäyhdistyksen pöydässä oli tarjolla herkullisia leivonnaisia. Pöydän takana hääräsivät Pirkko Lämpsä, Pirjo Haapala, Kirsti Linna ja Auli Laurila. – Mukavasti on käynyt kauppa näin sateiseksi päiväksi, Haapala hymyili.
Vettä satoi koko tapahtuman ajan, mutta se ei ranttisten toritunnelmaa latistanut. Tapahtuman hiljainen alku vaihtui päivän mittaan perinteiseksi ihmisvilinäksi.
Vettä satoi koko tapahtuman ajan, mutta se ei ranttisten toritunnelmaa latistanut. Tapahtuman hiljainen alku vaihtui päivän mittaan perinteiseksi ihmisvilinäksi.
Kuva: Mirko Kovalainen

Sateisena valjennut lauantaiaamu ei luvannut Rantsila-päivien toritapahtuman kannalta hyvää. Päivän alkajaisiksi Siikalatvan kulttuurisihteeri Taina Jordan lykki lastalla vettä pois esiintymislavalta ja toivoi, ettei keli verottaisi liikaa kävijämäärää.

– Penkitkin ovat ihan märkiä. Toivotaan, että ihmisillä on sellaiset kamppeet, että pystyvät täällä olemaan. Tämä Suomen kesä on arvaamaton.

– Kyllähän tämä vähän harmittaa. Paremmin olisi väkeä liikenteessä, jos olisi poutaa, mietti puolestaan Rantsila-seuran pöydässä päivystänyt Eija Tuomaala, kun tori näytti vielä tapahtuman alussa tyhjältä.

Vaikka sade ei lakannut missään vaiheessa, vaihtui torin hiljaisuus päivän edetessä ihmisvilinään ja iloiseen tunnelmaan. Katosten alle pystytetyt myyntipöydät arpoineen, käsitöineen ja leivonnaisineen houkuttelivat kävijöitä ostoksille.

Lavalla nähtiin päivän aikana Siikalatvan kunnanjohtaja Pauli Piilma, muusikko Jani Vääräniemi, taikuri Peetu-Pelle ja Savalojan kyläyhdistys. Tanssiesityksestä vastannut Lavis-porukka joutui siirtymään katetulta lavalta taivasalle, sillä pressulla päällystetty estradi muuttui sateen vuoksi petollisen liukkaaksi.

Tämä on meille kunnianosoitus ja tuntuu ehdottomasti hyvältä.
Sinikka Lehtosaari, ROM Rantsilan osuuskunta

Toritapahtuman odotetuin hetki oli jälleen vuoden ranttisen julkistaminen. Tänä vuonna arvonimi meni kolmen ranttisen ystäväpariskunnan muodostamalle ROM Rantsila osuuskunnalle, joka on kunnostanut Rantsilan vanhaa meijerirakennusta viime kesästä lähtien.

– Tämä on meille kunnianosoitus ja tuntuu ehdottomasti hyvältä. Tästä saadaan lisää pontta jatkaa eteenpäin, mietti Sinikka Lehtosaari.

Lehtosaaren ja hänen Kari-miehensä lisäksi osuuskuntaan kuuluvat Sinikka ja Kari Junttila sekä Sinikka ja Keijo Vähä.