Pääkirjoitus

Vuoden tärkein uutinen

Marraskuu on ollut suurten uutisten kuukausi. Läntisen demokratian suurmaa on saamassa uuden presidentin, mutta vuoden kovin uutinen on koronarokotteen valmistuminen.

Maanantaina se viimein putosi. Odotettu uutispommi koronarokotteen valmistumisesta julkaistiin ja toiveet ikuisuudelta tuntuneen pandemian päättymisestä nousivat hetkessä.

Saksalais-amerikkalainen yhteistyö on tuottanut lupaavia tuloksia, sillä kliinisissä testeissä on ilmennyt, että rokote antaa jopa 90-prosenttisen suojan koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Yhdysvaltalainen Pfizer ja saksalainen Biontech arvioivat, että uutta koronarokotetta tuotettaisiin tänä vuonna noin 50 miljoonaa annosta ja ensi vuonna 1,3 miljardia rokoteannosta.

Vaikka uutinen on mahtava ja antaa toivoa kenties nopeastikin saavutettavasta laumaimmuniteetista, vielä toistaiseksi kannattaa laittaa jäitä hattuun. Vaikka maailman markkinatkin reagoivat uutiseen nopeasti, meillä Suomessa ei vielä tiedetä, milloin rokotetta saadaan.

Alustavasti lääkeyhtiö Pfizer on kertout toimittavansa EU:lle jopa 200 miljonaa annosta vielä kuluvan vuoden aikana ja sopimukseen sisältyisi 100 miljoonan annoksen lisäostomahdollisuus (Kaleva 10.11.)

Koronavirusrokote on tarkoitus ottaa Suomessa osaksi kansallista rokotusohjelmaa, ja siitä tulisi vapaaehtoinen ja maksuton.

Jos ja kun tarvittavat viranomaiset hyväksyvät koronarokotteen käytön ja levityksen, täytyy nopeasti päättää kuka tai ketkä rokotetaan ensiksi.

Voisi kuvitella, että kärkipäähän pääsisivät kaikki riskiryhmään kuuluvat, joten ohjelma käynnistyisi väestön vanhemmasta päästä.

Oli järjestys mikä tahansa, vaikuttaa tilanne pitkästä aikaa lupaavalta. Vuosi 2020 on ollut kaiken kaikkiaan kova sekä kansanterveyden että talouden näkökulmasta. Jospa tämä synkkä korpivaellus olisi jo loppusuoralla.