Pääkirjoitus

Yleisö on kaunein ko­ris­tus

Koronarajoitusten löysättyä yrittäjät ja yhteisöt ovat lähteneet toteuttamaan kyläläisiä yhteen kokoavia tapahtumia, kun kunnat ovat peruneet pitäjäpäivät. Pyhännältä kuulaan lähiviikkoina, pidetäänkö Perttulit.

Viime viikonvaihteessa Ruukissa järjestettiin entisessä terveyskeskuksen miljöössä ja pihapiirissä melkoiset markkinat. Ruukin TeeKoon yrittäjäpari oli saanut yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa liikkeelle niin rompekauppiaat, kuin paikallisia ja kauempaakin tulleita yrityksiä ja yhteisöjä esittelemään toimintaansa ja palveluitaan sekä tuomaan nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille.

Kolmipäiväiseksi paisuneen tapahtuman toteuttaminen oli vaatinut mittavat ennakkovalmistelut. Viimeiset lupa-asiat saatiin varmistettua vasta perjantaina. Taustalla on tehty paljon työtä, jota markkinavieras ei edes huomaa, kun tavoitteena on ollut tuoda yleensä kunnan organisoiman tapahtuman sijaan kylälle vipinää edes yhdeksi viikonlopuksi yrittäjävetoisesti.

Vaikka ennakkovalmistelut on tehty kuinka hyvin, ei tapahtumajärjestäjä voi säätilalle mitään. Helteisten viikkojen jälkeen sää oli perjantaina kolea ja sateinen niin, että tapahtumakenttä hiljeni odotettua aikaisemmin. Monessa sopassa yrittäjävuosikymmenten saatossa keitetty Juha Korkala pohti perjantai-iltana yleisöryntäyksen puuttumista harmitellen, että nähtäväksi jää, onko tapahtumaa ensi vuonna. Hyväntahtoisen miehen porinat kuulleet, paikalle sattuneet kylänmiehet ja -naiset valoivat yrittäjään uutta uskoa todeten, ettei yhden päivän perusteella pidä luovuttaa. Lauantai muuttikin tilanteen niin, että laaja markkina-alue täyttyi kauneimmasta mahdollisesta asiasta eli ihmisistä.

Kesä on allakan mukaan vasta alussa. Monen monta tapahtumaa on vielä tulossa. Tänä vuonna monin paikoin yrittäjävetoisesti järjestettynä. Vaikka tapahtuma ei muutoin kiinnostaisi, kannattaa edes piipahtaa paikalla ja vaikkapa syödä tapahtumassa kotona ruokailun sijaan.

Sari Kihnula