Yli­op­pi­lail­le puu­ha­taan juhlaa Ruukin torille – asialla nuorten van­hem­mat

Siikajoki
Mikäli ylioppilaiden torijuhla toteutuu, ei siellä kätellä. Mutta kukkia valkolakeille jaetaan. Arkistokuva
Mikäli ylioppilaiden torijuhla toteutuu, ei siellä kätellä. Mutta kukkia valkolakeille jaetaan. Arkistokuva
Kuva: Katri Isopahkala

Vaikka Siikajoen kunta perui lukiolla vietettävän ylioppilasjuhlan, saanevat koronakevään ylioppilaat sittenkin oman päivänsä.

Lauantaina 29. elokuuta on tarkoitus järjestää Ruukin torilla ylioppilaiden kokoontuminen, jossa heidät kukitetaan, lauletaan Gaudeamus Igitur ja otetaan perinteinen yhteiskuva. Tervehdyssanat tulisi lausumaan ilmeisesti kunnanvaltuuston puheenjohtaja Päivi Eskola.

– Kunnan johto perui ylioppilasjuhlat eivätkä sanat riitä kertomaan sitä pettymyksen määrää, jota ylioppilaat ja heidän vanhempansa tuntevat. Tähän ajankohtaan on satsattu ja perheissä juhlaa vietetään joka tapauksessa. Koulun juhla on ollut lakkiaispäivän kiintopiste. Yritetään sille korvaavaa tapahtumaa puuhata, kertoo idean isä Sami Nyman.

Tänään torstaina Nyman lähetti ylioppilaille sähköpostissa kyselyn, kiinnostaisiko heitä osallistua toritapahtumaan. Tunnin sisällä hän oli saanut jo niin paljon vastauksia, että arveli tilaisuuden nousevan jaloilleen. Ylioppilaiden torijuhla järjestetään, jos halukkaita ilmaantuu noin 15 hengen verran.

– Turvallisuusnäkökulmaa korostetaan. Pestään käsiä, ei kätellä eikä halata ja huolehditaan turvaväleistä, Nyman kertoo koronatoimista.

Nyman korostaa, ettei kyse ole massatapahtumasta. Elokuun loppuun asti voimassa olevan aluehallintoviraston ohjeen mukaan alle 500 hengen tilaisuudet ovat sallittuja ilman erityisiä ehtoja, mutta niissäkin suositellaan noudatettavaksi THL:n ohjeita turvaväleistä ja käsihygieniasta.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä (RAS) ei omissa ohjeissaan anna rajoituksia, mutta varoittaa, että sisätiloissa olevissa massatapahtumissa on erityinen altistumisen riski.

– Kaavailtiin, että jos tulee huono ilma, pidetään tilaisuus kahvila TeeKoossa. Silloin on ankarat rajoitukset osallistumiselle, Nyman tähdentää.

Monet siikajokiset tämän kevään ylioppilaat ovat käyneet läpi melkoisen koulutaipaleen. Ruukissa asuneet alakoululaiset joutuivat siirtymään sisäilmaongelmaisesta Kivikoulusta parakkeihin. Yläkouluaika meni myös väistötiloissa.

Koronaepidemia iski juuri kirjoitusten aikaan ja ne vietiin läpi hieman nopeutetulla aikataululla. Koronan vuoksi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen pääsykokeiden kanssa on ollut vaikeuksia.

– Sitten tuli vielä tämä että juhlat peruttiin. Vähän pettymystä yritetään lieventää, Nyman sanoo.

Hän ihmettelee annettuja koronarajoituksia ja Siikajoen nopeaa reagointia Raahen korona-altistuksiin.

– Kapakat ja yökerhot ovat auki. Sitten perutaan ylioppilasjuhla, eikä ole sitä sivistyneempää ja hillitympää tilaisuutta. Ei tässä mieli mettä keittele, Nyman puuskahtaa.