Tilaajille

Aidon kuusen suosio ei laannu

Yksi tykkää tuhdin tuuheasta, toinen harvempihavuisesta.

Siikalatva
Lasse Laakson perheelle vain aito kuusi tuo joulutunnelman. Hän noukki varaamansa puut Uljuan kioskilta kotimatkallaan. Omansa sai myös anoppi.
Lasse Laakson perheelle vain aito kuusi tuo joulutunnelman. Hän noukki varaamansa puut Uljuan kioskilta kotimatkallaan. Omansa sai myös anoppi.
Kuva: Anna Hämeenaho

Uljuan kioskia pitävä Jarkko Varpaisesta tulee aina vain ilmi uusia puolia. Tai ehkä joku lukijoista jo tiesikin, että mies on toiminut vuosia myös joulukuusien kasvattajana. Milloinka tämä touhu on alkanut?

– Noo, alotin toisessa polvessa, niin ehkä noin 50 vuotta sitten, metsästä moottorisahan kanssa tavoitettu Varpainen tuumaa.

Hän paljastaa jatkavansa isäpuolensa, Viljo Haipuksen, jalanjäljillä. Tämä toi ensimmäiset kuusensa Kiimingistä Ouluun myyntiin jo vuosikymmeniä sitten. Silloin liikuttiin tosin vielä hevoskyydillä.

– Minä jatkoin perinnettä, kun olin jo pikkupoikana kuusenmyyntipaikalla mukana, taskurahoja tenavana itselleen tienannut mies muistelee.

Tekokuusten suosion Varpainen arvelee hiukan laskeneen. Oikea puu tuntuu nyt halutummalta.

– Varmaan menee kaikkiaan vähän enemmän kaupaksi kuin muina vuosina ja ihmiset ovat olleet hyvissä ajoin liikkeellä, kuusikauppias kiittelee.

Syyksi hän arvelee sen, että tänä jouluna ei juuri matkusteta, vaan joulua vietetään kotioloissa.

Menekkiä on aina vaikea ennustaa, joten osa kuusista jää aina myymättä. Ne viedään talleille hevosten iloksi ja kaluttavaksi.

– Se on vuodesta kiinni, mutta viime vuonna jäi kolmesta paikasta yhteensä vain seitsemän myymättä. Se oli ihan nappi vuosi.

Varpaisen kuusia on ollut tänä vuonna myynnissä neljässä eri kohteessa. Kaakkurin, Kastellin ja Talvikankaan lisäksi kuusen saattoi hankkia myös Uljuan kioskilta.

– Kauppa on sujunut oikein hyvin, kioskiltakin meni useampia puita, seuraavaksi rakettimyyntiin valmistautuva monitoimimies iloitsee.

Kasvatuskuusta leikataan pari kertaa vuodessa hyvän muodon saamiseksi. Lasse Laakson silmissä kaikki valittavana olleet kuuset näyttivät hyviltä ja tasapainoisilta.
Kasvatuskuusta leikataan pari kertaa vuodessa hyvän muodon saamiseksi. Lasse Laakson silmissä kaikki valittavana olleet kuuset näyttivät hyviltä ja tasapainoisilta.
Kuva: Anna Hämeenaho

Yksi Uljualta kuusen noutanut on muhoslainen Lasse Laakso. Hän kertoo hankkineensa kuusen milloin mistäkin, mutta nyt myyntipaikka sattui sopivasti työmatkan varrelle.

– Aidolla kuusella on iso merkitys, oikia kuusi meillä on ollut aina ja lapsetkin sitä odottavat. Isä ossaa kuulemma valita sopivan ja toisen vien anopille, pyssyypähän välit hyvänä.

Halutuin joulupuu on Varpaisen tuntuman mukaan 180-200 senttimetriä korkea ja tuuhea.

– Niin sanottu kasvatettu, leikattu puu on myyvempi. Mutta makuja on ihan hirveästi ja siksi pitää olla vähän kaikennäköisiä puita. Identtisiä ei voilla olla, kun se, joka omasta mielestä on ihan äärettömän ruma, voi jonkun toisen mielestä olla ihana.

Suurin osa myynnissään olevista kuusista on Varpaisen itse kasvattamia. Myyntimittaan kuusi kasvaa 7–12 vuodessa, pöytäkuuset tietysti aiemmin. Pisimmät myyntipuut ovat kolmimetrisiä, mutta suurempiakin saa erikoistilauksesta.

Lajikkeita on muutama, ja niiden hoitoon on satsattu aikaa.

– Pitkäjänteisyyttä se vaatii. Kun kuusi alkaa olla metrin korkeudessa, pitää vuosikasvut leikata pois. Sillä pysäytetään pituuskasvua ja saadaan puu kasvamaan tuuheutta. Muotoa saadaan leikkaamisella kerran tai kahdesti vuodessa.

Tuore havupuu saattaa aiheuttaa toisille allergiaoireita. Tänä vuonna Varpaisella ei ole ollut myynnissä mustakuusta, mutta hän vinkkaa allergisia lajista tulevia jouluja silmällä pitäen.

– En ole sen tarkemmin tutkinut, mutta vanhemmilta kasvattajilta olen kuullut, että sen tuoksu ei ole niin voimakas.