Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ai­vo­vii­kon aikana muis­tu­te­taan, miten muis­ti­sai­rauk­sien riskiä voi vä­hen­tää

Suomessa arvioidaan olevan 0,2 miljoonaa muistisairautta sairastavaa ihmistä.
Suomessa arvioidaan olevan 0,2 miljoonaa muistisairautta sairastavaa ihmistä.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Muistisairauksien riskiin voi vaikuttaa aivoterveellisillä elintavoilla. Muistiliitto ja Oulun Seudun Muistiyhdistys viettävät Aivoviikkoa kertoen lisää siitä, miten muistisairauksien riskiä voi vähentää.

Tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia muistisairauksista olisi ehkäistävissä tai sairauden puhkeamista voitaisiin ainakin viivyttää. Aivoterveellisillä elintavoilla on tässä suuri merkitys. Myös muistisairauksiin sairastuneiden on tärkeää kiinnittää huomiota aivoterveyteen, jotta toimintakyky pysyy hyvänä mahdollisimman pitkään.

– Meidän kaikkien kannattaa pitää huolta omasta aivoterveydestämme, sanoo Oulun Seudun Muistiyhdistyksen toiminnanjohtaja Paula Ylikulju.

Aivoterveydestä huolehtiminen ja muistisairauksien ennaltaehkäisy on tärkeää, koska muistisairauksiin ei ole vielä parantavia hoitoja. Muistiliitto ja paikalliset muistiyhdistykset vaativatkin, että tulevan hallituksen tulee sitoutua muistisairauksien ennaltaehkäisyyn.

– Puuttumalla muistisairauksien riskitekijöihin ja vahvistamalla suojaavia tekijöitä voidaan lisätä terveyttä, Ylikulju toteaa.

Suomessa arvioidaan olevan 200 000 muistisairautta sairastavaa. Muistisairauksien riski kasvaa ikääntyessä, mutta Suomessa on myös noin 7 000 työikäisenä sairastunutta. Vuosittain muistisairauteen sairastuu 14 500 ihmistä. Lisäksi noin 200 000 suomalaisella on vaikeuksia tiedonkäsittelyssä, eli esimerkiksi muistiongelmia.

Aivoviikkoa vietetään Suomessa viikolla 11. Oulun Seudun Muistiyhdistys järjestää viikon aikana monenlaista ohjelmaa.

Maanantaina Oulun Seudun Muistiyhdistyksellä (Asemakatu 24) vietetään avoimia ovia kello 13–15.

Keskiviikkona yhdistyksen tiloissa järjestetään vaalikeskustelu, johon osallistuu ehdokkaita kaikista eduskuntapuolueista. Mukana ovat myös Raahen, Koillismaan ja Pyhäjärven muistiyhdistykset. Keskustelua voi seurata paikan päällä tai osallistua Teams-yhteydellä etänä. Linkki löytyy yhdistyksen verkkosivulta osoitteesta www.osmy.fi.

Perjantaina aivoviikon kunniaksi tanssitaan Korvenkylän nuorisoseuralla kello 13–15. Musiikista vastaa Ari Hyvälä.