Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Alue­hal­lin­to­vi­ras­to antoi pää­tök­sen ra­joi­tus­ten ja ko­ronapas­sin käytön laa­jen­ta­mi­ses­ta koko Poh­jois-Poh­jan­maal­la – lasten har­ras­ta­mis­mah­dol­li­suuk­siin ei puututa

Toimijat voivat välttää Pohjois-Pohjanmaalle määrättyjä rajoituksia kysymällä asiakkailta/osallistujilta koronapassia. Kuvituskuva.
Toimijat voivat välttää Pohjois-Pohjanmaalle määrättyjä rajoituksia kysymällä asiakkailta/osallistujilta koronapassia. Kuvituskuva.
Kuva: Henripekka Kallio

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) on odotetusti antanut Pohjois-Pohjanmaalle tartuntatautilain pykälään 58d perustuvia rajoituksia, jotka koskevat asiakas- ja yleisötilojen käyttöä. Rajoitukset astuvat voimaan tiistaina 7. joulukuuta ja ne ovat voimassa vuoden loppuun asti.

Toimijat voivat välttää rajoitukset koronapassin käytöllä. Maakunnan nopeasti heikentyneen koronatilanteen vuoksi annettu rajoituspäätös koskee kaikkia Pohjois-Pohjanmaan kuntia.

– Tartuntalain pykälään 58 d perustuva päätös on tehty ensimmäistä kertaa Pohjois-Pohjanmaata koskien, joten rajoitustoimi ja koronapassin käyttö voi herättää paljon kysymyksiä. Pyrimme auttamaan kaikkia toimimaan lain mukaisesti ja yhdessä ratkaisemaan tulkintaongelmia. Paljon vastauksia löytyy jo avin sivuilta, ylijohtaja Terttu Savolainen kommentoi avin tiedotteessa.

Perjantaina tehdyn päätöksen mukaan asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on 7. joulukuuta alkaen järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Aluehallintovirasto valvoo määräyksen noudattamista, mutta valvontatoimissa huomioidaan nyt annetun päätöksen voimaantulon nopea aikataulu.

– Toimijoiden valitsemilla keinoilla estetään epidemian leviämistä ja parannetaan osallistujien terveysturvallisuutta. Yleisen hygieniaohjeistuksen, käsien desinfioinnin ja pintojen puhdistamisen lisäksi on järjestäjien valittava nyt lisätoimia. Osallistujamäärän rajaaminen, turvavälien pidentäminen sekä maskien käytön edellyttäminen sisätiloissa ovat hyviä esimerkkejä, aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola sanoo.

Tilojen käyttöä koskeva määräys koskee myös esimerkiksi lasten ja nuorten harrastustoimintaa, mutta ei estä harrastamista. Toimintaa voi edelleen jatkaa terveysturvallisuustoimia lisäämällä esimerkiksi rajoittamalla vanhempien oleskelua lasten harrastustiloissa.

– Haluamme varmistaa terveysturvallisuuden toteutumisen laajasti kaikissa ikäryhmissä ja samalla mahdollistaa lasten elämän jatkumisen mahdollisimman normaalina, niin että esimerkiksi lähiopetus kouluissa voidaan turvata. Jos toimija ottaa käyttöön koronapassin, sitä ei missään tilanteissa tarkasteta alle 16-vuotiailta, aluehallintoylilääkäri Eskola perustelee.

Aluehallintovirasto teki jo torstaina 2. joulukuuta päätöksen, jolla kiellettiin vuoden 2021 loppuun saakka kaikki Pohjois-Pohjanmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Fakta

Rajoitukset perustuvat tartuntatautilain pykälään 58d

Tartuntalain pykälään 58d perustuva päätös tilojen käytöstä koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja, esimerkiksi kauppoja, urheilutiloja, kirjastoja, museoita ja teattereja.

Päätöksen mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on järjestettävä toiminta siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi rajoittamalla asiakasmäärää, porrastamalla kävijöiden osallistumista ja/tai tekemällä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä.

Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja.

Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Määräyksen perusteella tehtävien toimien vaihtoehtona tiloista vastaava toimija voi edellyttää asiakkailta ja toimintaan osallistujilta koronapassia.

Koronapassi voidaan ottaa käyttöön muun muassa yleisötilaisuuksien sisä- ja ulkotiloissa, urheiluun ja liikuntaan käytettävissä sisätiloissa, uimahalleissa, tanssipaikoissa, kuorolauluun tai harrastajateatteriin käytettävissä tiloissa, sisäleikkipuistoissa ja -paikoissa, sekä museoissa, näyttelytiloissa ja muissa kulttuuritiloissa.

Koronapassia ei voi ottaa käyttöön tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia, kuten esimerkiksi apteekeissa, vähittäiskaupoissa, posteissa, huoltoasemilla tai kirjastoissa.

Lähde: Pohjois-Suomen aluehallintovirasto