Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

NÄKÖISLEHTI: Lue tästä tuhti KesäSiika maksutta

MAINOS: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Alue­vaa­lit ovat tärkeät

Vuoden 2023 alussa toimintansa aloittavilla hyvinvointialueilla on itsehallinto. Ne ovat demokraattisesti johdettuja. Tuleva aluevaltuusto päättää sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluiden järjestämisestä alueellaan. Se päättää, mitä palveluita tarjotaan missäkin paikassa. Päätöksenteon kohteena ovat kaikki palvelut perusterveydenhuollon neuvoloista vanhustenhuoltoon, sosiaalihuoltoon ja pelastustoimeen. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on maantieteellisesti laaja ja välimatkat ovat pitkät. Kuitenkin kaikille kansalaisille tulisi tarjota tasavertaiset palvelut alueen sisällä.

Valtio määrittelee, millaiset palvelut kaikilla suomalaisilla asuinkunnasta riippumatta pitää olla. Sektorikohtainen erityislainsäädäntö kuten tällä hetkellä voimassa olevat terveydenhuoltolaki, sosiaalihuoltolaki tai vammaispalvelulaki asettavat lakisääteiset velvoitteet järjestettävistä palveluista.

Hyvinvointialueilla on järjestämisvastuu siitä, miten nämä palvelut taataan kansalaisille. Päätetään, mitkä palvelut hyvinvointialue tuottaa itse ja missä määrin ostetaan yksityisiä tai kolmannen sektorin palveluita. Aluevaltuusto päättää myös, kuinka monta sosiaali- ja terveysasemaa hyvinvointialueella on.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.