Mainos: Tutustu Sii­ka­jo­ki­laak­so Digiin 2 kk 6,75 euroa. Tilaa tästä.

Hui­jaus­vies­te­jä liik­keel­lä nyt myös Suo­mi.fi-vies­tien nimissä – älä klikkaa vies­tis­sä olevaa linkkiä

Huijausviesteissä olevia linkkejä ei pidä klikata. Kuvituskuva.
Huijausviesteissä olevia linkkejä ei pidä klikata. Kuvituskuva.
Kuva: Heikki Uusitalo

Suomi.fi-viestien nimissä on liikkeellä huijausviestejä. Viesteissä kehotetaan avaamaan dokumentti viestissä olevasta painikkeesta tai linkistä.

Digi- ja väestötietovirasto kertoo tiedotteessaan, että linkki ohjaa rikollisten ylläpitämälle verkkosivustolle, joka on Suomi.fi-verkkopalvelun näköinen.

Kyseessä on tietojenkalastelusivu, jonka tarkoituksena on hankkia henkilötietoja ja kirjautumistietoja, kuten pankkitunnuksia.

Jos kansalaisella on käytössään Suomi.fi-viestit, hän saa ilmoituksen Viestit-palveluun tulleista julkishallinnon viestistä sähköpostiinsa tai Suomi.fi-mobiilisovellukseen.

Suomi.fi-viestien sähköpostiin lähettämissä  ilmoituksissa ei ole koskaan linkkiä, eikä niissä pyydetä lataamaan dokumentteja tai antamaan henkilötietoja. Suomi.fi-viestit ei koskaan lähetä ilmoituksia tekstiviestillä.

Digi- ja väestötietovirasto neuvoo, että huijausviestissä olevaa linkkiä ei pidä klikata eikä viestiin pidä myöskään vastata. Linkistä avautuvalle sivustolle ei myöskään missään nimessä pidä syöttää omia tietojaan. Jos epäilee, että luottokorttitiedot tai pankkitunnus ovat joutuneet vääriin käsiin, yhteyttä on syytä ottaa pankin asiakaspalveluun ja tehdä rikosilmoitus.

Suomi.fi-verkkopalvelua ylläpitävä Digi- ja väestötietovirasto selvittää tapausta turvallisuusviranomaisten kanssa.

Tiistaina Kela tiedotti, että Omakanta-palvelun nimissä on lähetetty huijausviestejä. Myös nämä viestit ovat huijausyrityksiä, joilla pyritään kalastelemaan kansalaisten tietoja.