Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Hyvin paha pai­na­jai­su­ni

-

Diktatuurin ja itsevaltiuden vastaiset mielenosoitukset ovat nousseet meilläkin uutisten pääaiheiksi viime aikoina. Onneksi mellakat eivät yllä Suomeen, vaikka likelle kylläkin. Saamme elää demokraattisessa tasavallassa kuin lintukodossa.

Vai saammeko?

Sen verran maailman melske lienee häirinnyt itseäni, että näin ihmeellisen unen. Unessa meiltä vietiin valta päättää itse asioista ja ilmaista mielipiteemme. Näin sen tulkitsin.

Unessani ilmestyi taho, joka halusi toimillaan piristää kotikylääni. Ruukkia oli nimittäin kohdannut ikävä yllätys, se oli menettänyt äkillisesti kymmeniä työpaikkoja. Nyt tämä yhtiö oli halukas tuomaan paikkakunnalle teollisuutta, joka tarjoaisi työtä puolelle sadalle tekijälle. Kunnan tulisi vain osoittaa toimitilat tuotantoa varten.

Ehtona oli, että asia valmistellaan ja päätetään suljetuin ovin, siksi muun muassa valtuutetuilta vaadittiin kirjallisesti vaitiololupaus. Asiasta ei hiiskuta sanaakaan, asia vaietaan myös julkisissa kokousasiakirjoissa.

No, totta kai kunta lupasi järjestää yritykselle vuokratilat. Eikä siinä kaikki, onhan kunnalla oma yhtiö, joka voi rakennuttaa toimitilat ja huolehtia sopimuksista, myös rakennuttamisen. Hanke eteni ripeästi kunnanhallituksesta valtuustolle. Siispä rahoitus kuntoon ja vasarat paukkumaan.

Valtuutettuja ei ihmetyttänyt edes se, että rakennuksen urakoinnin sai tiloihin vuokralle tulevan firman sisaryhtiö.

Hyvä, että saadaan tilat ja työpaikkoja.

Tässä vaiheessa heräsin ja havahduin todellisuuteen. Onneksi tuo kaikki oli painajaisunta, ei siis totta. Rauhoittelin itseäni tiedolla, että Siikajoen kunnanvaltuutetut ovat sen verran tiedonjanoisia, että tahtoisivat tietää tulevasta yrityksestä; sen talouden tilasta, millaista tuotantoa kuntaan tulee, riittävätkö annetut lupaukset ja vakuudet kunnan satsaamiin miljoonien eurojen velkarahaan.

Entä työpaikat? Palkataanko paikallisia vai tuodaanko työvoima muualta? Kuinka kunta ja kunnan tilayhtiö selviävät vuosikymmeniä kestävästä velkataakasta. Monta muutakin hyvää kysymystä irtoaisi valtuutetuilta. He ovat nimittäin vastuussa päätöksistään äänestäjilleen ja kuntalaisille, eivät vain yritykselle. Näin uskon.

Tuo yllä oleva on siis kuvitelmaa, mutta miksi ei mahdollista. Kysymys kuuluukin: voiko kuntapäättäjiltä vaatia kirjallista vaitioloa asioiden käsittelyssä, joista hän on vastuussa kuntalaisille ja äänestäjilleen?