Kä­si­työ- ja si­sus­tus­ala alkuun Piip­po­las­sa

Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto vastaa perustutkinnon suorittaneilta tulleeseen toiveeseen

Syksyllä Piippolan ammatti- ja kulttuuriopistolla alkavassa käsityöntekijän ammattitutkintokoulutuksessa teemana on kierrätys. Elisa Vääräniemi ja Susanna Hjulberg esittelevät, kuinka vanhoista kirjoista voi tehdä rasioita. Seinällä puolestaan on vanhoista pöytäliinoista tehty sisustustekstiili.
Syksyllä Piippolan ammatti- ja kulttuuriopistolla alkavassa käsityöntekijän ammattitutkintokoulutuksessa teemana on kierrätys. Elisa Vääräniemi ja Susanna Hjulberg esittelevät, kuinka vanhoista kirjoista voi tehdä rasioita. Seinällä puolestaan on vanhoista pöytäliinoista tehty sisustustekstiili.
Kuva: Sari Junnonaho

Elokuusta lähtien Piippolassa on mahdollisuus suorittaa ammattitutkinto kolmen eri suuntautumisvaihtoehdon parissa.

Ammattitutkinnon suorittamiseen tähtäävä koulutus alkoi viime syksynä peligrafiikan osaajille suunnatusta ammattitutkinnosta. Parhaillaan on käynnissä haku syksyllä ensi kertaa käynnistyviin käsityöntekijän sekä sisustusalan ammattitutkintoihin.

– Meiltä valmistuneilta oppilailta on tullut toivetta ammattitutkinnosta, kertoo kuvallisen ilmaisun opettaja Elisa Vääräniemi.

Ammattialavastaava Susanna Hjulberg selventää, että ammattitutkintokoulutus on jatkoa perustutkinnolle, tavallaan täydennyskoulutusta.

Aiempi osaaminenpainaa valinnassa

Aikuiskoulutuksena järjestettävään ammattitutkintokoulukseen ei ole pohjakoulutusvaatimusta, vaan ko. alan perustutkinnon vaihtoehtona alan kokemus on voinut karttua työssä oppien. Koulutukseen valittavien osaaminen ratkaisee. Koulutus on näyttötutkintoon valmentavaa koulutusta, jossa näytetään oma osaaminen, olipa se sitten kertynyt työssä, harrastuksissa tai koulutuksissa.

Ammattitutkintokoulutuksessa opiskellaan vain kolme tutkinnon osaa, kun perustutkinnossa tutkinnon osia on seitsemän, jopa kahdeksan.

Vaikka hakuaika ammattitutkintoihin on määritetty, muistuttaa Hjulberg, että aikuiskoulutuksiin on jatkuva haku.

Mikäli opiskelupaikkoja on vapaana, ja varsinkin, jos hakijalta löytyy kyseessä olevan alan osaamista entuudestaan, voi aikuisopiskelija hypätä liikkuvaan junaan kesken lukuvuoden.

Piippolassa on yllätytty käsityöalan ammattitutkinnon herättämästä kiinnostuksesta. Koulutusta on ehditty markkinoida vasta somen välityksellä, mutta kiinnostusta on ollut jo runsaasti.

Käytännönläheistäkoulutusta

Käsityöntekijän ammattitutkinnon osat ovat tuotteiden suunnittelu, tuotteiden valmistus sekä käsityöyrityksen tuotanto ja liiketoiminta.

Tutkinnon keskeinen teema on kierrätys. Vaikka ajatuksena on, että koulutuksen aikana opiskelija suunnittelee, valmistaa ja markkinoi kierrätysmateriaaleista syntyvän tuoteperheen, voi hän keskittyä myös oman kovista tai pehmeistä materiaaleista ideoimansa tuotteen ideasta valmiiksi tuotteeksi jalostamiseen.

Sisustusalan ammattitutkinnossa teemana on korjausrakentaminen ja lisäksi yrittäjäksi ryhtymisen taidot vahvistuvat koulutuksen myötä.

Käytännönläheisessä koulutuksessa käsitellään sisäpintoja, rakennetaan sisutuksia ja kehitetään sisustusalan yrityksen toimintaa.

Hakijalta edellytetään sisustus- ja rakennusalan perustaitoja.

Opinnot onnistuvattyön ohessa

Perustutkinto-opinnoista poiketen ammattitutkintoon tähtäävä koulutus on maksullista. Koulutuksen hinta on 350 euroa. Lisäksi maksu peritään näyttötutkinnosta.

Koulutus toteutetaan kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa järjestettävien kahden tai kolmen päivän mittaisten lähipäivien muodossa.

Lähipäivien välillä opiskellaan etäopiskelua. Koulutus kestää vuodesta puoleentoista vuoteen.

 

Ajatuksena on, että ammattitutkinto suoritetaan oman työn ohessa. Tarvittaessa opiskelu voidaan räätälöidä myös päätoimiseksi, mikäli opiskelija kokee tarvitsevansa perusosaamisensa syventämistä.