
Raahen seutukunta on valittu mukaan Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työllisyyden parivuotiseen kuntakokeiluun, joka alkaa 1. tammikuuta.
Kokeilun pariin siirtyy seutukunnasta noin 1 600 asiakasta, joista 190 asuu Siikajoella.
Kuntakokeilu tuo palvelun ruohonjuuritasolle uudella tavalla. Kokeilun aikana kunta huolehtii palveluiden toteuttamisesta ja TE-toimiston virkailijoita siirtyy kunnan työnjohdon alle. Kunnan työntekijöitä heistä ei kuitenkaan tule.
Lisäksi TE-toimiston virkailija tulee olemaan Siikajoella paikan päällä viikoittain.
– Saadaan tiiviimpää yhteistyötä ja ehkä oma tietty henkilö meille asioita hoitamaan, kunnan työllisyyskoordinaattori Veera Karvonen kertoo.
Siikajoella on työllistymisasioissa Karvosen mukaan edistytty, mutta seutukunnallinen kokeilu tuo suuria mahdollisuuksia työllisyyden kehittämiseen.
– On vaikuttavampaa tehdä isommin kuin vain kunnassa. On hyvä juttu päästä isolla porukalla miettimään työllisyyttä, koska myös työmarkkinat ovat seutukunnalliset, hän toteaa.
Kokeilussa palveluja halutaan tarjota entistä yksilöllisemmin. Siihen työkaluja tuovat kunnan entistä laajemmat oikeudet toimia työllisyydenhoidossa ja pääsy TE-toimiston tietojärjestelmiin. Palvelusta myös luvataan aiempaa henkilökohtaisempaa ja helposti saatavaa.
– Asiakaslähtöisyys ja matala kynnys ovat päivän sanoja. Työote on jalkautuva, Karvonen kiteyttää.
Yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä tiivistetään.
– Työllisyyspalvelut kääntyy yhä enemmän elinkeinoelämän puoleen. Etsitään oppisopimus-, työkokeilu- ja palkkatukipaikkoja, Karvonen kertoo.
Yritysten työvoimatarpeita kuulostellaan ja koulutuksia pyritään järjestetämään niiden mukaan. Työttömien taidot ja tiedot halutaan päivittää.
– Työelämä on pirstaloitunutta ja uudelleen kouluttautuminen on tärkeää. Se ei tarkoita monen vuoden koulua, vaan voi suorittaa tutkinnon osia ja kursseja, Karvonen täsmentää.
Kuntakokeilun myötä Mun polku -hanke loppuu. Mutta Työtä, taitoa ja tukea -hanke jatkaa vuoteen 2022 saakka.
Hankkeen tavoitteena perustaa osuuskunta Siikajoelle. Kiinnostuneita on jo yli 10 henkilöä.
Osuuskunnalla olisi jo asiakkaitakin. Yksityishenkilöiden lisäksi myös RAS on kiinnostunut, sillä kylillä asuvat vanhukset tarvitsevat muun muassa talonmiehen apua.
Hanke on aloittanut Ilmianna taitosi -kampanjan, jolla herätellään katsomaan omaa osaamista uusin silmin.
– Huomattaisiin kaikki omat taidot, niitä voi myydä osuuskunnan kautta. Mitä voit tehdä itselle, voit tehdä myös muille, hanketyöntekijä Kirsi Autio innostaa arkiaskareiden osaajia.