Tunnustusta aktiivisille kyläläisille: Re­von­lah­ti on maa­kun­nan vuoden kylä

Mainos: Syksyn supertarjouksena Siikajokilaakso Digi 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Kuka viitsii nauraa tälle näylle?

Jenni Sarkkinen haluaa muistuttaa, että pyöräilykypärä voi pelastaa lapsen hengen. Oona on koulussa oppinut, että suojaamaton pää on yhtä hauras kuin kananmuna.
Jenni Sarkkinen haluaa muistuttaa, että pyöräilykypärä voi pelastaa lapsen hengen. Oona on koulussa oppinut, että suojaamaton pää on yhtä hauras kuin kananmuna.
Kuva: Kirsi Junttila

Pyöräilykypärä ei olekaan lasten vakiovaruste, havahtui revonlahtinen Jenni Sarkkinen, jonka 13-vuotias Joonas-poika yks kaks kieltäytyi käyttämästä kypärää. Perusteluna oli se, että hyvä kaveri oli bussipysäkillä nauranut ivallisesti vasten naamaa, kun Joonas oli laittanut kypärää päähänsä.

Yhden olen haudannut päävamman takia, ja se riittää.

Kotona Joonakselle pidettiin kova puhuttelu. Lopulta hän antoi periksi, kun ymmärsi kypäräpakon takana olevan paljon suuremman asian: hänestä välitetään. Asiaa auttoi myös 11-vuotiaan Oonan näyttämä kananmunaesimerkki. Raaka kananmuna muovipussiin ja pudotus lattiaan. Rikki menee että räsähtää, kuten suojaamaton ihmisen kallokin pahimmassa tapauksessa.

– Meillä lapset käyttää pyöräilykypärää. Ollaanhan me paskoja, kun pakotetaan. On se hirveää, kun nolataan kavereiden kasvojen edessä. Mutta vanhemman tehtävä ei ole aina olla kiltti ja kiva, Sarkkinen sanoo.

Muille lasten vanhemmille hän lähettää terveisiä:

– Eiköhän jokaisen lapsen henki ole 25 euron arvoinen. Kypärä maksaa 25 euroa, ja se voi pelastaa lapsen hengen.

Ei voi kuin ihmetellä vanhempia, jotka eivät vaadi sitä.

Pyörä ja kypärä kuuluvat yhteen, Sarkkisilla opetetaan kaikille lapsille. Vasta 1,5-vuotiaan Emmankin päähän kypärä laitetaan, kun hän lähtee opettelemaan pyöräilyä. Tämä kyllä ärisee ja murisee vastaan, mutta luovuttaa lopulta.

– Kypärä ei ole yhtään hankala. Ei saa nauraa sille, jolla on kypärä. Se on tyhmää, pitäisi itsekin käyttää, Oona sanoo.

Hän kertoo nykäisevänsä kypärän päähänsä joka kerran, kun lähtee pyöräilemään. Pienenä hän ei aina muistanut, mutta onneksi äiti muistutti kypärästä.

– Ei voi kuin ihmetellä vanhempia, jotka eivät vaadi sitä. Ehkä monet vanhemmat haluavat olla cooleja ja kivoja vanhempia, Sarkkinen aprikoi.

Liikenteessä lapset ovat arvaamattomia. Koululaisilla ole vielä liikennesäännöt hallussa, eivätkä kaikki niistä edes välitä. Onnettomuus voi sattua kenelle vaan, ja silloin pyöräilevän pää on vaarassa.

Vakavan päävamman seurauksista Sarkkisella on omaa kokemusta. Hänen edellinen miehensä kuoli onnettomuuden seurauksena.

– Yhden olen haudannut päävamman takia, ja se riittää. Jos kypärällä voi estää, niin hyvä.