Kuntien ja kun­ta­yh­ty­män joh­ta­jat ve­toa­vat kan­sa­lai­siin ko­ro­na­suo­si­tus­ten tär­key­des­tä – "Suo­si­tus­ten nou­dat­ta­mi­ses­sa on ollut toi­vo­mi­sen varaa"

Yksi vetoomuksessa koronasuositusten tärkeydestä muistuttavista on Siikajoen kunnanjohtaja Pertti Severinkangas.
Yksi vetoomuksessa koronasuositusten tärkeydestä muistuttavista on Siikajoen kunnanjohtaja Pertti Severinkangas.
Kuva: Miia Lahti

Kuntien ja kuntayhtymän johtajat vetoavat kansalaisiin suosituksista, joiden avulla koronaepidemia saataisiin aisoihin, tiedottaa Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä (RAS).

Suositusten noudattamisen tärkeydestä muistuttavan vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Siikajoen kunnanjohtaja Pertti Severinkangas, Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen, Raahen kaupunginjohtaja Ari Nurkkala ja RAS:n johtaja Marjukka Manninen.

Vetoomuksessa johtajat muistuttavat, ettei koronaepidemia ole vielä Raahen seudulla ohitse. Vaikka rokotuskattavuus on parantunut, on se samalla luonut alueelle väärää turvallisuuden tunneta.

– Maakunnassa siirryttiin jo jokin aika sitten epidemian kiihtymisvaiheeseen ja maskisuositukset palasivat, mutta suositusten noudattamisessa on ollut toivomisen varaa. Maskisuositusta laiminlyödään säännöllisesti sekä julkisissa tiloissa, että alueen yritysten toimipisteissä, kuten kauppaliikkeissä, vetoomuksessa sanotaan.

Vetoomuksessa huomautetaan, ettei koronarokote estä viruksen tarttumista, vaan se estää vakavamuotoisen koronavirustaudin kehittymistä. Uusien koronatartuntoja on tullut viime aikoina paljon, mutta sairaalahoidon tarve ei ole kasvanut samassa suhteessa.

– Maakunnassa sairaalahoitoon joutuneista koronapotilaista noin 90 prosenttia on ollut täysin rokottamattomia kansalaisia, kerrotaan vetoomuksessa.

Koska koronaepidemia kuormittaa julkisen terveydenhuollon palveluita, täytyy koronaepidemian pahenemista hillitä kaikin keinoin.

– Vaikkei vuodeosastot ole täyttyneet, kuormitusta tulee muun muassa kiihtyneen koronanäytteenoton, jäljitystyön ja koronarokottamisen vuoksi. Kuorma vain kasvaa, kun uusia koronapositiivisia ilmenee, todetaan vetoomuksessa.

Vetoomuksessa kerrotaan, että lisäksi positiivisista koronatapauksista seuraa altistuneiden jäljittäminen, heille ilmoittaminen ja mahdollinen altistuskaranteeniin määrääminen.

Lähiviikot ovat vetoomuksen mukaan epidemia kehittymisen kannalta ratkaisevia. Jokaisen oma toiminta vaikuttaa siihen, eteneekö epidemia leviämisvaiheeseen.

Korkeampi rokotekattavuus edesauttaa yhteiskunnan auki pitämistä.

– Raahen seutukunnassa, eli Raahessa, Siikajoella ja Pyhäjoella koronarokotteita annetaan viikoittain. Nyt on tärkeää, että jokainen kansalainen hakee omansa, kehotetaan vetoomuksessa.