Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

NÄKÖISLEHTI: Lue tästä tuhti KesäSiika maksutta

MAINOS: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lep­pik­sen ket­jus­sa jo 20 sai­ras­tu­nut­ta ja noin 200 al­tis­tu­nut­ta – Sii­ka­joel­la kolme uutta jouk­ko­al­tis­tu­mis­ta

Siikajoki/Paavola
Päiväkoti Leppiksestä alkaneen korona-altistus- ja tartuntaketjun tilanne on elänyt viikonlopun aikana niin, että sairastuneita on jo 20 ja altistuneita noin 200.
Päiväkoti Leppiksestä alkaneen korona-altistus- ja tartuntaketjun tilanne on elänyt viikonlopun aikana niin, että sairastuneita on jo 20 ja altistuneita noin 200.
Kuva: Sari Kihnula

Päiväkoti Leppiksen altistumis- ja tartuntalukemat ovat kasvaneet viikonlopun aikana merkittävästi. Maanantai-iltapäivään mennessä päiväkodin tartuntaketjussa on tiedossa 20 positiivista koronatapausta ja altistumisia tapauksiin liittyen on tähän mennessä noin 200.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän tiedotteen mukaan Leppiksen päiväkodin ryppääseen liittyy Siikajoella myös kolme uutta joukkoaltistumista, jotka todettiin seuroissa Paavolan Rauhanyhdistyksellä perjantaina 17.9. ja pyhäkoulussa sunnuntaina 19.9. Lisäksi joukkoaltistuminen todettiin Luohuan rauhanyhdistyksellä sunnuntaina 19.9. pidetyissä seuroissa. Kaikki näissä tilaisuuksissa altistuneet on tiedossa ja tavoitettu.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Aleksi Lehtonen kehottaa kaikkia seuraamaan oireita ja hakeutumaan koronatestiin, jos mitään sairastumiseen viittaavia oireita ilmaantuu.

– Testiin tulee oireiden ilmaantuessa hakeutua, vaikka olisi saanut jo kaksi rokotetta, painottaa Lehtonen siikajokisille.

Oireiden ilmaantuvuudessa on suurta vaihtelua.

– Nopeimmillaan oireita tulee kahdessa päivässä. On viikon viiveelläkin oireet saattaneet alkaa. Sen vuoksi meillä on kymmenen päivän altistuskaranteeni, selventää Lehtonen.

Viime perjantaina linjattiin kunnan ja hyvinvointikuntayhtymän yhteistuumin, että päiväkodin ovien maanantaista keskiviikkoon kiinni pitäminen on järkevin vaihtoehto.

Siikajoen kunnanjohtaja Pertti Severinkankaan mukaan kyseessä on koronapandemian aikana ensimmäinen kerta, kun toiminta kunnan hallinnoimassa yksikössä keskeytetään hetkeksi tautitapausten johdosta. Siikajokilaakson tietojen mukaan vastaavia sulkuja ei ole jouduttu tekemään myöskään lehden levikkialueella Pyhännällä tai Siikalatvalla.

– Kuntayhtymän puolelta annetaan määräykset karanteeneista. Kun henkilökunnan saatavuus on rajallinen, todettiin, että alkuviikon on järkevämpi pitää Leppiksen ovet kiinni, koska myös lapset ovat käytännössä karanteenissa, kertoo Severinkangas.

Kaikille karanteenin ulkopuolella oleville lapsille on voitu järjestää väliaikainen hoitopaikka.

Torstaina päiväkoti voi avata ovensa, sillä osalla päiväkodin henkilökunnasta karanteenit ovat päättymässä. Myös kaikki altistuneet päiväkodin henkilökuntaan kuuluvat ja lapset on saatu jäljitettyä ja asetettua karanteeniin.

– Päiväkodin avaamiselle ei ole estettä. Ensimmäisillä sairastuneilla ja karanteeniin määrätyillä tulee kymmenen päivää täyteen, ja kun he ovat oireettomia, voivat he tulla töihin, toteaa Aleksi Lehtonen.

Pertti Severinkangas muistuttaa, että kyseessä on koronavirus ja sen herkästi leviävä muoto.

– Edelleen penätään kansalaisten vastuullisuutta tapahtumien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa.

Hän painottaa, että rokotettukin voi saada tartunnan tai levittää sitä tietämättään.

– Jos tuntee olevansa sairas, jättäydytään kotia. Silloin tulee pidättäytyä osallistumisesta tapahtumiin, vaikka mieli tekisi lähteä.

Vaikka rajoituksia on purettu, edelleen on tärkeää muistaa turvavälit ja hyvä käsihygienia.

– Toivotaan, että vanhemmat käyttäisivät päiväkotiin lapsia tuotaessa ja hakiessa kasvomaskeja, vaikka virallisia käyttösuosituksia ei enää ole, toteaa Pertti Severinkangas.

Leppiksen päiväkodissa todettiin positiivinen koronatapaus päiväkodin henkilökuntaan kuuluvalla. Viime viikon keskiviikkona Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä tiedotti, että päiväkodin henkilökunta ja lapset ovat voineet altistua virukselle perjantaina 17. syyskuuta.