Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen Ruukin tut­ki­mus­na­ve­tas­sa ei ole enää sal­mo­nel­laa – tar­tun­nan ai­heut­ta­jaa ei saatu sel­vil­le

Ruukin tutkimusnavetasta löydettiin kesällä salmonellaan. Nyt näytteet ovat puhtaita.
Ruukin tutkimusnavetasta löydettiin kesällä salmonellaan. Nyt näytteet ovat puhtaita.
Kuva: Kirsi Junttila / Arkisto

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Ruukin koetoimintapaikan salmonellarajoitukset on purettu 25. syyskuuta. Lihanautojen tutkimusnavetasta löydettiin salmonellaa heinäkuussa.

Rajoitukset saatiin purettua, sillä kaikki viranomaisten ottamat näytteet olivat puhtaita.

Luken mukaan alueella tehtiin eläinlääkärin laatiman suunnitelman mukainen puhdistus ja kaikkia vierailuja tutkimusnavetalla rajoitettiin. Eläimet hoidettiin normaalisti myös rajoitusten aikana ja tutkimus saatiin myös hoidettua lähes suunnitelman mukaisesti.

Valvontaeläinlääkäri otti eläimistä näytteet 29. elokuuta ja 20. syyskuuta näytteet ympäristöstä ja eläimistä. Molempien näytteiden ollessa puhtaita rajoitukset voitiin poistaa.

Salmonellatartunnan aiheuttajaa ei Luken mukaan saatu lopulta selville. Salmonellabakteeri voi tulla tilalle esimerkiksi lintujen, jyrsijöiden tai niiden saastuttamien rehujen tai eläinliikenteen mukana. Salmonella voi tarttua ihmisestä eläimeen tai eläimestä ihmiseen.