Tilaajille

Maa­seu­tu­pi­tä­jä hou­kut­ti kau­pun­kia enemmän

Yrittäjänä toiminut Olli Valtanen pisti toiminimen naftaliiniin ja palasi kuntasektorille.

Siikalatva
Siikalatvan kunnan tuore rakennusmestari Olli Valtanen on aloittanut työnsä tutustumalla kuntaan ja sen kiinteistöihin sitä myöten, kuin koronatilanne on sallinut.
Siikalatvan kunnan tuore rakennusmestari Olli Valtanen on aloittanut työnsä tutustumalla kuntaan ja sen kiinteistöihin sitä myöten, kuin koronatilanne on sallinut.
Kuva: Anna Hämeenaho

Siikalatvan kunnan palvelukseen on hiljattain astunut uusia viranhaltijoita. Viimeisin heistä on juuri perustetun rakennusmestarin virkaan valittu Olli Valtanen.

Miltä pohjalta on mies virkaansa astumassa?

– Hyvältä pohjalta, kun on rakennusmestarin koulutus, talonrakennusteknikoksi Oulun teknillisestä aikoinaan valmistunut mies naurahtaa.

Valtanen on aloitellut virassaan eläkkeelle jääneen kunnallistekniikan insinöörin, Pertti Räsäsen opastuksella. Hän myöntää, että tässä vaiheessa on vielä vaikea hahmottaa työkokonaisuutta, mutta perusta on selvä.

– Aika vähän vielä pystyy ottamaan kantaa millainen työ on, sen aika näyttää. Pääpiirteittäin katsottuna tiet, puistot, liikunta-alueet sekä peruskiinteistöjen hoito kuuluvat viran alaisuuteen, rakennusmestari luettelee.

Valtasella on vankka kokemus kiinteistönhoidosta työskenneltyään useita vuosia Tyrnävän kiinteistöpäällikkönä.

– Siihen taustaan nämä ovat aika tuttuja asioita. Vaikka tieasiat eivät minulle siellä kuuluneetkaan, niitäkin toisella korvalla kuulin.

Koska aiemmin mainittujen osa-alueiden hoito- ja huoltotoimenpiteet ovat pitkälti ulkoistettuja, on rakennusmestarin vastuulla sopimuksiin kuuluvien töiden seuranta ja valvovat. Sekä tietysti kuntalaispalautteen vastaanottaminen.

– Johtuneeko koronasta, mutta vielä on ollut rauhallista. Ehkä kynnys lähestyä tai antaa risuja ja ruusuja on ihmisillä nyt isompi. Ulkojäistä, avantouintipaikoista, hiekoituksista ja aurauksista on kyllä tullut palautetta.

Työyhteisöön tutustuminen odottelee koronarajoitusten hellittämistä ja etätyöläisten palaamista virastolle. Sitä odotellessa Valtanen on tutustunut sekä kuntaan että sen kiinteistöihin rajoitusten suomin mahdollisuuksin kylä kerrallaan.

Kiinteistöjen toiminnat ovatkin tiukan tarkastelun alla, sillä kulurakennetta pitäisi päästä karsimaan.

Teknisellä puolella odotellaankin kovasti meneillään olevan kouluverkkouudistuksen lopputulosta.

– Sen jälkeen asioihin saadaan selvyyttä. Helpottaa, jos enemmän huoltamista tarvitsevia kiinteistöjä jää pois.

Viimeiset kolme vuotta Valtanen kertoo toimineensa täysipäiväisenä rakennusalan yrittäjänä sekä työllistäjänä yksityisellä sektorilla. Koronan hiljennettyä pienemmät työmaat ei töitä enää riittänyt kahdelle täysipäiväiselle, vaan olisi pitänyt jatkaa yksin.

– Katselin avoimia työpaikkoja ja tämä tuntui mukavammalta vaihtoehdolta kuin kaupunkiin lähtö.

Valtanen asuu puolisonsa kanssa Ala-Temmeksellä, joten työmatkaa kertyy. Se ei miestä haittaa, sillä hän kuvailee ajavansa kaupunkia mieluummin maaseutupitäjään, vaikka vähän pidemmästikin.

– Sanotaan, että olen syntyisin Oulusta, mutta en ole kaupunkilaispoika. Kuuden vanhana muutin Vaalaan ja asuin Muhoksella pitkät pätkät, mies kertoo.

Puolison lisäksi kotona odottelee kolme koiraa. Valtanen tunnustautuu perinteisten harrastusten mieheksi, eli vapaa-aikaa värittää metsästys ja erityisesti kalastus, joka on pariskunnan yhteinen kiinnostuksen kohde.

–  Vetouistelu on kalastusharrastuksista mieluisin ja vene on trailerilla aina. Kesällä vierähti kaksi viikkoa Lapissa neljällä järvellä, Inaria ja Kitkaa myöten kalavesiä tutkaillut Valtanen kertoo paljastaen, että Uljualla hän on käynyt vain onkimassa.

Eiköhän mies sinnekin vielä ehdi, kun kunnolla Siikalatvan työmaalle asettuu.