Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Muis­to­kir­joi­tus: Kun­nal­lis­neu­vos, rin­ta­ma­ve­te­raa­ni Onni Toljamo 1923–2023

Pulkkilan kunnanvaltuustoa 16 vuotta johtanut, merkittävän työn sotaveteraanien eteen valtakunnallisesti tehnyt rintamaveteraani Onni Toljamo kuoli elokuussa.
Pulkkilan kunnanvaltuustoa 16 vuotta johtanut, merkittävän työn sotaveteraanien eteen valtakunnallisesti tehnyt rintamaveteraani Onni Toljamo kuoli elokuussa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen
Muistokirjoitus

Kunnallisneuvos, Rintamaveteraaniliiton kunniapuheenjohtaja Onni Aatos Toljamo kuoli 19. elokuuta 2023 Oulussa. Hän oli syntynyt Ranualla marraskuun 27. päivänä 1923 ja oli valmistautumassa 100-vuotisjuhlansa viettoon.

Toljamo suoritti elämäntyönsä poliisitoimessa vuodesta 1941 alkaen, ensin Pudasjärvellä ja sotapalveluksen jälkeen 1944 Oulun kaupungin poliisilaitoksella.

Vuonna 1955 hän siirtyi suojelupoliisin palvelukseen. Toljamon hyvin nousujohteinen virkaura jatkui sitten vuonna 1961 Kuusamon apulaisnimismiehenä ja 1967 Pulkkilan piirin nimismiehenä eläkkeelle siirtymiseen asti vuoteen 1989.

Sotaan Toljamo osallistui vuosina 1942–1944 Karhumäen suunnalla II armeijakunnan joukoissa. Vuonna 1944 Toljamo oli Kannaksella ja koki Viipurin kohtalonhetket. Sotatoimista hänet palkittiin VM 2:lla.

Virkauransa aikana Toljamo opittiin tuntemaan tavoitehakuisena, aikaansaavana ja yhteistyökykyisenä henkilönä, johon hänen lähipiirinsä oli oppinut luottamaan, minkä vuoksi hänelle alkoi nopeasti kertymään vaativia luottamustehtäviä.

Kotikuntansa Pulkkilan valtuustoon hänet valittiin aivan uutena kuntalaisena heti, vieläpä varapuheenjohtajaksi, vuonna 1969.

Poliittisen kokemuksen lisäännyttyä hänen johtamistaitojaan hyödynnettiin vuodesta 1977 alkaen valtuuston puheenjohtajana, missä tehtävässä hän jatkoi keskeytyksettä 16 vuotta.

Nimismies- ja muussa lakimieskunnassa Toljamon taitavuus, ahkeruus ja yhteistyökyky johtivat monien vaativien luottamustehtävien kertymään.

Sekä Oulun läänin että valtakunnan nimismiesyhdistykset työllistivät Toljamoa pitkiä aikoja. Myös lakimiesliitto ja sisäasiainministeriö hyödynsivät hänen osaamistaan muun muassa oikeuspolitiikan kehittämisen ja ammatillisen koulutuksen ja palkkauksen alueilla.

Jätettyään iän karttumisen myötä työelämän ja kunnalliset luottamustehtävänsä Toljamo antautui koko sydämestään veteraanitoimintaan. Tässäkin asiassa hänelle kävi kuin aikaisemmin mainituissa tehtävissä.

Joskus välillä riitaisenakin tunnettu veteraanien järjestötoiminta sai Toljamosta aktiivisen ja yhteistyökykyisen johtohahmon. Hän ei tyytynyt vain asettelemaan tavoitteita ja vaatimuksia, vaan edellytti toiminnan seurantaa ja tuloksellisuutta.

"Toljamon työn jälki alkoi heti näkyä Pulkkilan rintamamiesosaston, Oulun piirijärjestön sekä Rintamaveteraaniliiton valtakunnan tason toiminnassa."

Toljamon työn jälki alkoi heti näkyä Pulkkilan rintamamiesosaston, Oulun piirijärjestön sekä Rintamaveteraaniliiton valtakunnan tason toiminnassa. Toljamo valittiin liiton hallituksen varapuheenjohtajaksi vuonna 1998 sekä heti seuraavana vuonna puheenjohtajaksi, mitä tehtävää hän hoiti 12 vuoden ajan.

Veteraanien maanlaajuisessa järjestötyössä Toljamon henkilökohtaiset ominaisuudet, tavoitehakuisuus, ahkeruus ja yhteistyökyky saivat otollisen toimintaympäristön.

Toljamon työura ja varsinkin sen ohella vapaa-aikaa leikkaava laajamittainen järjestötoiminta tehtävineen ovat vaatineet kotiväeltä pitkämielisyyttä ja ymmärrystä yhteisten asioiden hoitamisen tärkeydestä.

Pikainenkin vilkaisu luottamustehtävien  kirjoon kertoo, ettei hän ole juurikaan ”kotiväen jaloissa pyörinyt”. Edesmenneen Karin-rouvan merkitys Toljamon elämän tasapainolle on ollut suuri. Viimeiset yhteiset vuodet Onni oli vaimonsa omaishoitaja ja sai näin ainakin osittain maksaa takasin velkaansa Karinin kärsivällisyydestä ja huolenpidosta.

Leskeksi jäätyään Onni Toljamo sai elämänkumppanikseen häntä kotona ja harrastuksissa tiiviisti avustaneen Marjatan, jonka mukanaolo näytti olevan Onnille korvaamatonta.

Puheenjohtajakautensa jälkeenkin Toljamo osallistui edelleen liiton toimintaan. Vielä viime kesäkuussa pidetyssä Rintamaveteraaniliiton viimeisessä liittokokouksessa Toljamo toimi yhtenä puheenjohtajana.

Kokouksen päätettyä liiton toiminnan lopettamisesta Onni Toljamon osaksi tuli lausua kokouksen loppusanat sekä esittää veteraanien puolesta kiitokset tuloksellisesta, lähes 60 vuotta kestäneestä toiminnasta.

Puheessaan hän jätti työtä jatkaville järjestöille veteraaniperinteen vaalimisen velvoitteen.

Matti LouekoskiKirjoittaja on Rintamaveteraaniliiton puheenjohtaja.