Tunnustusta aktiivisille kyläläisille: Re­von­lah­ti on maa­kun­nan vuoden kylä

Mu­siik­ki yh­dis­tää meitä ja muita

Koululaisten iltamissa soivat aivan uudet sävelet Ruukissa

Iltamat ovat nykyisin harvinaista herkkua. Iltamakakkua päästiin maistelemaan Ruukissa viime viikon torstaina, jolloin yläkoulun sali raikui Kohtaamisia-hankkeen iltamamusiikista.

Musiikkia esittivät Ruukin alakoulun ja valmistavan luokan oppilaat. He olivat muutama päivä aikaisemmin säveltäneet ja sanoittaneet kuusi täysin uutta laulua, joiden ensi esitys oli iltamayleisölle. Oppilaat olivat luoneet musiikkiesitykset Kohtaamisia-hankkeen koordinaattorien, kulttuuriosuuskunta Uulun taiteilijoiden Kari Lounelan ja Henna Leisiön avustuksella maanantaina biisinikkarityöpajoissa.

Omia esityksiään olivat valmistelleet myös aikuiset turvapaikanhakijat. Salissa kuultiinkin kitaramusiikkia sekä suomalaisille eksoottista arabialaista tanssimusiikkia. Turvapaikanhakijat esittivät perinnetansseja, ja vetävät rytmit saivat lopulta osan suomalaisyleisöstäkin liikkeelle jytisyttämään salin lattiaa.

Kohtaamisia-hankkeen tarkoitus on tutustuttaa suomalaisia ja vastaanottokeskuksissa asuvia turvapaikanhakijoita toisiinsa taiteen avulla. Hanketta koordinoi tamperelainen kulttuuriosuuskunta Uulu ja sitä rahoittaa Suomen kulttuurirahasto.

Hanketta Uulu on toteuttanut niissä kunnissa, joissa on vastaanottokeskus. Parivaljakko on käynyt 10 kunnassa, joissa osassa hanke on toteutettu iltamien kanssa.

– Kokemukset ovat olleet hyviä. Rehtorit ja koulut ovat olleet tyytyväisiä, että saavat näin lisää työkaluja jutella asioista, Lounela kertoo.

Yhdessä tekeminen on tukenut yhteisöllisyyden ja tuttavuuksien syntymistä vastaanottokeskusten asukkaiden ja suomalaisten kesken. Varsinkin lapset ovat löytäneet toisensa luontevasti, kun ovat biisinikkaripajoissa luoneet yhdessä musiikkia.

– Oppilaitten silmissä on näkynyt tekemisen riemu. Musiikki yhdistää.

Arki vok:ssa on usein yksitoikkoista ja harmaata. Erilaisista lähtökohdista saapuneet ihmiset, joista osa on pahastikin traumatisoituneita, odottaa turvapaikkaprosessiin kuuluvia haastatteluja ja päätöksiä kuukausikaupalla. Odottelu on stressaavaa.

– Siihen hanke on tuonut vaihtelua ja katkosta ja luonut yhteyttä suomalaiseen elämään, Lounela sanoo.

Muutos arkirutiiniin oli tervetullutta vaihtelua myös Ruukin vok:n asukkaille.