Tänä jouluna aattoillan tai joulupäivän ruokailun kruunaa kakku, joka on täynnä joulun makuja. Suklaan ystävän pöytään katetaan luumuinen Scwarzwaldin kakku ja perinteisen maustekakun fanille piilotettu maustekakku.
Luumuinen Schwarzwaldin kakku
12 annosta

SUKLAAKAKKU
4 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
2 dl kaakaojauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 kananmunaa
1 dl juoksevaa rasvaa
4 dl maitoa
LUUMU-KANELIVAAHTO
2 prk (à 200 g) luumu-kanelirahkaa
2 dl kuohukermaa
LISÄKSI
1 dl kirsikkahilloa
2 rkl likööriä, hillon mukaan
50 g tummaa suklaata
Mittaa kulhoon kuivat aineet, sekoita.
Lisää koko ajan sekoittaen munat, rasva ja lopuksi maito. Kaada taikina 20–22 cm:n korppujauhotettuun tai leivinpaperoituun kakkuvuokaan.
Paista uunin ala-/keskiosassa 175 asteessa 45–55 min, riippuen vuoan koosta. Kakku saa jäädä mieluummin kosteaksi kuin täysin kypsäksi.
Anna kakkupohjan jäähtyä hyvin. (Huom! Kakun kanteen muodostuu kuoppa, joka kakkua kootessa täytetään luumu-kanelivaahdolla. Älä siis huolestu.) Leikkaa kakkupohja kolmeen tai neljään osaan.
Vaahdota rahka ja kerma samassa kulhossa. Sekoita hilloon halutessasi likööriä. Rouhi suklaa.
Täytä kakku hillolla ja kerma-rahkavaahdolla. Ripottele täyteväleihin myös suklaata.
Koristele rouhitulla suklaalla.
Vinkki: Kakkupohja voi hyvin tehdä 1–3 päivää täyttämistä ennen jääkaappiin tai aikaisemmin ja pakastaa. Se mehevöityy säilytyksen aikana.
Piilotettu maustekakku

Kauramaustekakku:
200 g kermaviiliä
1 ½ dl öljyä
2 munaa
2 ½ dl erikoisvehnäjauhoja
1 ½ dl kaurahiutaleita
2 d sokeria
1 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
Kostutus
1 ½ dl appelsiinimehua
Pohja
180 g piparkakkuja
75 g voita
Valkosuklaatäyte:
5 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
180 g valkosuklaata
500 g vaniljarahkaa
1 dl kevytmaitoa
Pinnalle
1 granaattiomena
puolukanvarpuja
Yhdistä kermaviili, öljy ja munat vatkaimella sekoittaen. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne vähitellen kermaviiliseoksen joukkoon.Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (tilavuus n. 1 ½ l). Kypsennä 175 asteessa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä.
Leikkaa veitsellä maustekakun alareuna tasaiseksi. Tässä maustekakun lopullinen korkeus on 6,5 cm. Imeytyä maustekakkuun appelsiinimehua sudin avulla. Voit pistellä kakkuun reikiä, jotta kostuke imeytyy paremmin.
Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 22 cm) pohja leivinpaperilla. Kierrä reunan suojaksi korkea reunakalvo tai leikkaa leivinpaperista suikaleita. Näin saat vuoalle lisää korkeutta. Kalvo/paperi pysyy vuoan reunassa kiinni, kun käytät liimana hieman margariinia tai öljyä. Reunakalvo kannattaa lisäksi pingottaa paikalleen teipillä.
Murskaa piparkakut tehosekoittimessa. Sulata voi ja yhdistä piparimurskan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle. Aseta kostutettu maustekakku pohjan päälle keskelle.Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 180 W). Yhdistä suklaasula ja vaniljarahka. Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatemaito rahka-suklaaseokseen ja yhdistä sitten kermavaahdon kanssa.
Lusikoi täytettä vuokaan maustekakun ympärille ja sen keskelle. Painele lusikan avulla täyte tiiviisti maustekakun ja vuoan reunan väliin. Peitä kakku täytteellä ja tasoita pinta heiluttamalla vuokaa. Anna täytteen jähmettyä jääkaapissa noin 3 tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.
Poista granaattiomenan hattuosa varoen veitsenkärjellä. Leikkaa hedelmä puoliksi. Taivuta onkaloita auki ja kaiva hedelmän siemenet ulos. Voit tehdä tämän vedellä täytetyssä kulhossa estääksesi mehua roiskumasta ympäristöön. Huuhtele siemenistä kuorenpalaset pois. Asettele siemenistä reunus kakun päälle. Viimeistele koristelu työntämällä puolukanvarpuja kakun sivureunoihin ja granaattiomenansiemenistä muodostetun kranssin ympärille.
Vinkki: Kakun maut tasoittuvat ja rakenne mehevöityy, kun valmistat sen vähintään vuorokausi ennen tarjoilua. Kakun voi myös pakastaa! Ota hyvissä ajoin edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan.