Poh­jois-Poh­jan­maal­la 5 000 työ­tön­tä enemmän kuin vuosi sitten – Py­hän­näl­lä edel­leen maa­kun­nan paras työl­li­syys­ti­lan­ne

-

Keväällä alkanut koronakriisi nosti työttömyyden rajuun nousuun. Suuri osa kasvusta johtui lomautettujen määrän moninkertaistumisena maalis–huhtikuun aikana. Alkukesästä lähtien lomautukset ovat selvästi vähentyneet Pohjois-Pohjanmaalla. Lomautusten laaja käyttö viestii, että moni työantaja haluaa pitää kiinni henkilöstöstään ja lomautukset ovat tilapäinen keino ylittää vaikea jakso tai se antaa harkinta-aikaa epävarmassa toimintaympäristössä. Viime aikoina lomautettujen määrä ei ole enää laskenut yhtä ripeästi kuin kesän aikana. Työttömien työnhakijoiden määrä on maakunnassa edelleen korkea. Uusia koronan leviämistä ehkäiseviä rajoitustoimia on suunnitteilla ja nämä lisäävät epävarmuutta monilla toimialoilla.

Syyskuun lopussa Pohjois-Pohjanmaalla oli lomautetut mukaan luettuna 22 100 työtöntä työnhakijoita. Se on 1 950 henkilöä enemmän kuin tammikuussa 2020 ja 4 950 enemmän kuin vuosi sitten. Vailla työtä oli 12 500 miestä ja 9 600 naista.

Elokuusta työttömien työnhakijoiden määrä väheni 1 100:lla – naisia heistä oli liki 800. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 2 900, mikä on yli nelinkertainen määrä vuoden takaiseen verrattuna. Elokuusta lomautettujen määrä väheni 450 henkilöllä.

Työvoimalle on edelleen hyvä kysyntä Pohjois-Pohjanmaalla. Työpaikkoja oli avoinna syyskuun aikana kaikkiaan 9 100, mikä on 600 paikkaa enemmän kuin vuosi sitten. Uusia työpaikkoja ilmoitettiin kuun aikana TE-toimistoon noin 5 000, mikä on reilu 800 paikkaa enemmän kuin vuosi sitten. Tehtäviä oli tarjolla runsaasti palvelu- ja myyntialoilla mm. myyjille ja lähihoitajille ja rakennusaloilla mm. kirvesmiehille ja rakennustyöntekijöille. Lisäksi paikkoja oli auki paljon muun muassa varastotyöntekijöille sekä toimisto- tai laitossiivoojille.

Työttömien määrä on korkeampi lähes kaikissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa verrattuna viime vuoden syyskuuhun. Ainoastaan Pyhännällä työttömien määrä oli pienempi kuin vuosi sitten. Suhteellisesti eniten työttömien määrä on kasvanut Sievissä, Pyhäjoella ja Alavieskassa. Kuun lopussa maakunnan työttömyysaste oli 11,8 prosenttia, kun koko maan työttömyysaste 12 prosenttia. Kunnittain alhaisimmat työttömyysasteet olivat Pyhännällä (5,9), Reisjärvellä (6,9), Hailuodossa (7,2) ja Limingassa (7,7). Korkeimmat työttömyysasteet olivat Taivalkoskella (14,7), Vaalassa (14,2) ja Raahessa (13,5). Oulu ei jää paljoa kärkijoukosta – syyskuun lopussa sen työttömyysaste oli 12,9 prosenttia.

TE-palveluiden piirissä oli syyskuun lopussa liki 7 400 henkilöä, mikä on noin 1 500 vähemmän kuin vuosi sitten.