Pääkirjoitus
Tilaajille

Pu­hut­te­le­va lak­ko­ke­vät

Ammattiliitot JHL, Tehy ja Super ovat osoittaneet lakon keinoin, ettei heidän jäsenistönsä ole valmis tyytymään vaatimattomiin palkankorotuksiin. Työstä halutaan sen vaativuutta vastaava palkka.

Siikajokinen, Limingassa terveyskeskuksessa sairaanhoitajana työskentelevä Päivi Eskola on kertonut julkisesti ja näyttänyt myös Siikajokilaakson päätoimittajalle tiliotteensa, josta käy ilmi, että hänen nettopalkka on vajaat 1700 euroa. Vuodesta 1987 alalla olleella Eskolalla on ammatillisia opintoja takana 6,5 vuotta. Hän on kehittänyt ammattitaitoaan työn ohessa opiskellen. Ammattitaito ja pitkä työkokemus ei kuitenkaan näy palkassa, kuten monella muulla alalla. Ennen kuin näytti tilitietonsa, Eskola pyysi arvaamaan, mikä hänen bruttopalkkansa on. Pieleen meni, kun arvaus oli 3 300 euroa. Lakkouutisten perusteella yleisesti sairaanhoitajien bruttopalkka on vajaat 2700 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan palkansaajan mediaanipalkka oli 3 163 euroa kuukaudessa vuonna 2020. Hoitajien arvio on, että yli 3 000 euron palkkoihin on mahdollista päästä vain harvojen. Tulojensa kasvattamiseksi moni tekeekin ilta-, yö- ja lisätöitä.