Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­li­suu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Py­hän­nän ro­ko­tus­ti­lan­ne erit­täin hyvä, mutta tar­tun­to­ja päi­vit­täin

Rajoitukset eivät ole purreet Helmen alueen koronatilanteeseen. Teollisuudessa huomioidaan riskit ja jaetaan kotitestejä.

Pyhäntä
Koronavirus covid-19 testausvälineitä. Testauspuikko.
Koronavirus covid-19 testausvälineitä. Testauspuikko.
Kuva: Jussi Leinonen

Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen alueella todetaan edelleen useita tartuntoja päivittäin, eikä tapausmäärissä ole nähtävissä selvää laskua rajoituksista huolimatta.

Keskiviikkona julkaistun tiedotteen mukaan viimeisen viikon aikana on Pyhännälle kirjattu 9 PCR-testillä varmistettua koronatartuntaa ja Haapavedelle 39.

– Luvut eivät näytä missään todellista tilannetta, varmasti tautia on aika paljon liikkeellä. Näytteitä otetaan nyt vähemmän, kun kotona sairastetaan lievästi, perusturvajohtaja Ritva Hantula toteaa.

Tämä tarkoittaa sitä, ettei kaikkia oireisia testata enää automaattisesti ja sotepiiri Helmessäkin noudatetaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin linjauksia.

Terveydenhuollon koronatestiin otetaan tällä hetkellä vain jos on töissä sote-alalla, raskaana, kuuluu riskiryhmään tai tarvitsee hoidon tarpeen arviointia. Positiivinen kotitesti varmennetaan terveydenhuollossa vain jos henkilö tarvitsee todistuksen sairastetusta taudista koronapassia varten tai Kelalle virallisen tartuntatautitodistuksen omasta tai lapsen sairastamisesta.

Lieväoireista henkilöä ohjeistetaan pysymään kotona omaehtoisessa karanteenissa joko normaalina sairauspoissaolona tai etätyössä. Jos oireita on, mutta kotitesti näyttää negatiivista, tulee edelleen pysytellä kotona, kunnes oireet ovat selvästi lieventyneet.

Pohjois-Pohjanmaalla arviolta puolet tautitapauksista aiheutuu jo omikron-variantista, joka leviää erittäin herkästi. Tämä on huomattu myös kunnan teollisuusyrityksissä sairauspoissaoloina.

–  Koronatapauksia on ollut ennen vuoden vaihetta ja sen jälkeen työntekijöillä. Vaikutus on onneksi ollut kuitenkin sen verran vähäinen että on pystytty toimimaan normaalisti, ja kaikki vuorot ovat pyörineet, Maustaja Oy:n toimitusjohtaja Arto Tölli kertoo.

Elintarvikkeita valmistavalla tehtaalla on pyritty suojautumaan virukselta tehostamalla hygieniaa entisestään. Myös henkilökuntaa on ohjeistettu ja jaettu näille kotitestejä.

– Työntekijöitä on kehotettu tekemään niitä, jos on vähänkään sellaista tunnetta, ja tulemaan vasta sen jälkeen töihin.

Jukkatalo Oy:n tuotantojohtaja Teemu Aitto-oja kertoo, että myös heillä on jaettu työntekijöille useampia kotitestejä.

– Tartuntamäärät ovat kasvaneet ja testiin pääsy hankalaa. Haluttiin madaltaa kynnystä, ettei töihin pääsy jäisi siitä kiinni, ettei pääse testiin. Ja tietysti että tulisi mahdollisimman nopeasti todettua, onko tartunta.

Talotehtaan tuotantopuolella on tällä hetkellä reilut 80 työntekijää. Viime viikkoina poissaoloprosentti on ollut Aitto-ojan mukaan normaalia korkeampi. Se on jonkin verran vaikuttanut tuotantoon, mutta ei merkittävästi. Työmaalla on kuitenkin ryhdytty myös varotoimenpiteisiin.

– Taukoaikojen porrastus oli välissä pois, mutta nyt se otettiin jälleen hetkellisesti käyttöön, jotta vältettäisiin ylimääräisiä kontakteja.

Tartuntoja on, mutta rokotukset ovat edistyneet Pyhännällä Hantulan mukaan erittäin hyvin.

– Kiitos kuntalaisille, kun ovat hakeneet rokotuksia. Yli 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen. Kolmannenkin 46,6 prosenttia ja rokotukset jatkuvat edelleen.


Juttua muokattu klo 12.40 lisäämällä Jukkatalo Oy:n / Teemu Aitto-ojan osio.