Raahen alueel­la huh­ti­kuun aikana 18 ko­ro­na­po­si­tii­vis­ta, heistä 15 Hal­pa-Hal­lin tar­tun­ta­ket­jus­sa – 1.4 Raahen Hal­pa-Hal­lis­sa asioi­nei­ta pyy­de­tään ha­keu­tu­maan her­käs­ti ko­ro­na­tes­tiin

Raahen alueella on ollut tartuntaketju huhtikuun ajan, mutta sen jäljille päästiin vasta maanantaina 12. huhtikuuta.
Raahen alueella on ollut tartuntaketju huhtikuun ajan, mutta sen jäljille päästiin vasta maanantaina 12. huhtikuuta.
Kuva: Vesa Joensuu

Siikajokilaakso

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä (RAS) tiedottaa, että huhtikuun aikana Raahen alueella on löytynyt 18 uutta koronapositiivista henkilöä. Alueella on ollut tartuntaketju huhtikuun ajan, mutta sen jäljille päästiin vasta maanantaina 12. huhtikuuta.

Viikolla 14 Raahen paikallislehdessä kerrottiin, että osa tartunnoista voi liittyä kauppoihin, mutta tässä vaiheessa ei ollut konkreettista tietoa päivämääristä tai kellonajoista, jolloin kaupoissa käynteihin olisi voinut liittyä altistuminen. Lisäksi epäiltyjä kauppoja oli tuossa vaiheessa yli viisi.

Tällä viikolla maanantaina saatujen lisätietojen perusteella kertyi riittävää epäilyä, että tartunnanjäljitystyö pystyttiin suuntaamaan täsmällisemmin.

Tiistaina mukana selvittelytyössä oli OYS:n infektiontorjuntayksikkö. Saatujen tietojen perusteella voidaan todeta, että 1. huhtikuuta Raahen Halpa-Hallissa on tapahtunut useita tartuntoja koronapositiivisen tartuttavan henkilön ollessa paikalla. Mahdollista on, että kyseinen ihminen on ollut tuolloin oireeton. Täsmällisiä kellonaikoja ei voida antaa, mutta kyseisenä päivänä kaupassa vierailleita kehotetaan tarkkailemaan oireitaan ja hakeutumaan koronatestiin hyvin matalalla kynnyksellä, jos oireita on ilmaantunut tai ilmaantuu.

Raahen Halpa-Hallista 1. huhtikuuta koronatartunnan saaneita on ainakin neljä raahelaista ja yksi ulkopaikkakuntalainen. Tartunnat ovat levinneet perheiden sisällä niin, että yhteensä 15 raahelaista on saanut tartunnan. Tähän kokonaisuuteen voi tulla lähipäivinä vielä muutamia lisätartuntoja perheiden sisällä. RAS tiedottaa tarvittaessa tartuntaketjun selvittelyn etenemisestä ja mahdollisista lisätartunnoista ja niihin liittyvistä toimenpiteistä.

Epidemia on alueella joka tapauksessa aktivoitunut ja se vaatii entistä tarkempaa maskien käyttöä, turvavälien huomioimista, hyvää käsihygieniaa sekä mahdollisuuksien mukaan sosiaalisten kontaktien välttämistä. Tartuntaketjuun liittyviä oireettomia henkilöitä testataan. Testaamisella pyritään selvittämään tartuntaketjun laajuutta ja kokonaisuutta.

Tällä hetkellä vaikuttaa, että ketju on saatu hallintaan ja altistuneet ihmiset on määrätty karanteeniin. Valitettavaa on, että tartunnanjäljitys on ollut jäljessä ja ketju on ehtinyt kasvaa. Tämän saman viiveen vuoksi Halpa-Hallin altistumisesta voitiin antaa tietoja vasta maanantaina.

Koronarajoitusten vähentämisellä ei ole ollut merkitystä huhtikuun aikana tulleisiin tartuntoihin, sillä ne kaikki ovat tapahtuneet kevään rajoitusten ollessa voimassa. Viime aikoina Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella tartunnanlähteitä on ollut seuraavasti: 36 prosenttia kyläilyjen yhteydessä, 33 prosenttia samassa taloudessa asuvien kesken (perheen sisäinen leviäminen), 12 prosenttia muu lähipiiri (esimerkiksi kotoa pois muuttanut lapsi kyläilee vanhempiensa luona), 7 prosenttia ulkomaanmatka, 6 prosenttia tartunta työkaverilta (luvussa ei sote-henkilökuntaa), 2,5 prosenttia työkaverilta (sote-henkilökunnan tartunnat), 1,5 prosenttia ei tiedossa (ennen Halpa-Hallin ketjua 7 prosenttia) ja 1–2 prosenttia muut.

THL:n rokotusjärjestyksen mukaisia rokoteaikoja jaetaan RAS:n alueella rokotteiden saatavuuden mukaan. Saatavuus on parantunut. Myös Astra-Zeneca -rokote on todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi yli 65-vuotiaille. Tietoa rokoteturvallisuudesta ja tehosta tulee koko ajan. Näillä toimilla on mahdollisuus siirtyä nopeammin kohti aikaisempaa normaalia.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 15.4. kello 13.50.