Siikajokilaakson nro 1: Sii­ka­jo­ki­laak­soa jul­kais­tu 55 vuotta – ver­kos­sa luet­ta­vis­sa en­sim­mäi­nen Sii­ka­jo­ki­laak­so

Raahen Seu­dul­le kultaa ja hopeaa pai­kal­lis­leh­ti­ki­sas­sa –  vuoden 2021 pai­kal­lis­me­dioik­si va­lit­tiin Ala­sa­ta­kun­ta ja Ka­la­jo­ki­seu­tu

Uutismedian liiton järjestämässä Paikallismediakilpailussa Vuoden 2021 paikallismedioiksi valittiin Alasatakunta vähintään kaksi kertaa viikossa ilmestyvien sarjassa ja Kalajokiseutu kerran viikossa ilmestyvien sarjassa.
Alasatakunta, joka tarjoaa laajasti erilaisia juttuja ja tekee sen kiinnostavasti ja eloisasti. Lehden kaikki jutut ovat vahvasti lokalisoituja, mutta samalla jutut onnistuvat herättämään myös ulkopaikkakuntalaisten mielenkiinnon. Lisäksi Alasatakunta saa kiitosta lukijoiden monipuolisesta osallistamisesta.

Raahen Seudun päätoimittaja Nina Tuomikoski sai hakea kaksi kunniataulua torstaina Uutismedian liiton Suurilla Lehtipäivillä Seinäjoella.
Raahen Seudun päätoimittaja Nina Tuomikoski sai hakea kaksi kunniataulua torstaina Uutismedian liiton Suurilla Lehtipäivillä Seinäjoella.

Raahen Seutu sijoittui tässä sarjassa toiseksi. Raadin mukaan Raahen Seutu käsittelee ansiokkaasti yhteiskunnallisesti merkittäviä aiheita paikallisista näkökulmista.
– Printin ja verkon visuaalinen ilme on raikas ja ajan hermolla. Raati kiittää myös verkon kerronnan moninaisia keinoja: kuva ja videosisällöt ovat tarinallisia, laadukkaita ja mukaansatempaavia. Raahen Seutua lukiessa sivistyy, oppii uutta ja tulee hyvälle tuulelle, arvioi raati.
Kolmanneksi sijoittui pirteä Suur-Keuruu, joka erottuu laadukkailla ja upeilla kuvilla sekä ansaitsee isot aplodit vuorovaikutuksesta lukijoiden kanssa. Viiden parhaan joukkoon sijoittuivat lisäksi KMV-lehti ja Västra Nyland.

Kerran viikossa ilmestyvistä paikallislehdistä parhaana palkittiin raikas, hyväntuulinen ja ajankohtainen Kalajokiseutu, jonka journalistinen järjestys ja laatu, visuaalinen ilme ja vuorovaikutus lukijoiden kanssa ansaitsevat tunnustusta. Kalajokiseutu erottuu joukosta, koska se käsittelee rohkeasti ja elävästi myös raskaita aiheita.
Sarjassa toiseksi sijoittui monipuolisella journalismillaan vaikutuksen tekevä, vahvasti paikallinen Sydän-Satakunta, joka tarjoaa lukijoilleen sisältöä historiasta henkilöjuttuihin, eikä se pelkää tarttua kiperiinkään aiheisiin. Kolmannen palkinnon sai etusivultaan alkaen houkutteleva, visuaalisesti upea ja kiinnostavia juttuja tarjoava Lauttakylä. Viiden parhaan joukkoon sijoittuivat lisäksi Perhonjokilaakso ja Rantalakeus.

Rantalakeus sijoittui jaetulle neljännelle sijalle Perhonjokilaakson kanssa.
Tuomaristo kiitteli Rantalakeuden olevan asiapitoinen paikallislehti, joka pitää lukijan hyvin otteessaan. Raati arvosti erityisesti Rantalakeuden verkkolehteä, jossa juttuja on rikastettu tasokkailla kuvagallerioilla, videoilla ja podcasteilla. Tuomaristoa ilahdutti myös se, miten paljon paikalliset lapset pääsevät ääneen.
Rantalakeus pääsi myös Lukijan valinta -kilpailun finaaliin viiden muun yksipäiväisen paikallislehden kanssa. Kilpailun voitti Västra Nyland.

Kaupunkilehtikilpailussa Vuoden 2021 kaupunkilehdeksi valittiin Vantaan Sanomat. Toiseksi sijoittui Viikkosavo, ja kolmannen sijan sai Epari.
Kaupunkilehtikilpailun tuomaroivat Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat ohjaajanaan Timo Närä sekä päätoimittajat Minna Harmaala ja Tapio Honkamaa.
Kaupunkilehtikilpailuun osallistui 25 lehteä.

Paikallislehtien juttukilpailuun osallistui kaikkiaan 101 juttua. Paikallislehtijuttukilpailun 1. sarjassa arvioitiin tekstin, kuvan ja taiton kokonaisuutta. Sarjan voitti Raahen Seudussa julkaistu juttu Alussa oli koivulankku, jonka oli kirjoittanut Raili Viirret, kuvannut Vesa Joensuu ja taittanut Maarit Kesti.
Palkinnon perusteluissa todettiin, että jutun kokonaisuus on selkeä ja rauhallinen, ja iso kansikuvavinkki vie hienosti tunnelmaan. Sisäaukeama lunastaa lukijan odotukset: tasapainoinen taitto, jossa on detaljikuvaa, yleiskuvaa ja juuri sopivan mittainen juttu, joka on niin perinteinen henkilö- kuin yritysjuttukin.

Sarjassa toiseksi sijoittui Loimaan Lehdessä julkaistu Mira Kreivilän kirjoittama juttu INS-51 , jossa perinteisestä lukijakyselystä on näppärällä, simppelillä, mutta ennen kaikkea aiheeseen sopivalla graafisella kikkailulla saatu kiinnostava sivu.
Kolmanneksi tuli Koillissanomissa julkaistu juttu Mestarin kosketus,  jonka on kirjoittanut Reino Hämeenniemi ja kuvannut Mikko Halvari. Artikkelia kuvattiin sanoin: lempeästi kirjoitettu, kuvattu ja taitettu henkilökuva.
Tuomarina toimi Karjalaisen visuaalisen toimituksen esihenkilö Jusa Hämäläinen.

Vuoden kaupunkilehtijuttusarjassa kahdessa eri luokassa toiseksi parhaana palkittiin Uusi Rovaniemen toimittaja Leena Talvisaaren artikkeleilla Kaikki alkoi Näädänpolulta ja Korona vei äidin hoivakodissa.

Paikallismediakilpailussa jaettiin lisäksi kunniamaininnat Kaarina-lehdelle ja Kiuruvedelle. Kaarina-lehdestä huokuu me-henki, ja lehden jutut ovat koskettavia ja moniäänisiä. Kiuruvesi ansaitsee erityiskiitoksen oivaltavasta palstastaan Kiitä, kehu, kannusta! Palsta innostaa näkemään arjen hyvät asiat ja laittaa hyvän kiertämään.
Paikallismediakilpailun tuomaroivat Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin opiskelijat ohjaajinaan Reetta Nousiainen ja Sari Tiiro sekä päätoimittajat Nina Tuomikoski ja Timo Simula.
Paikallismediakilpailun kahteen sarjaan osallistui yhteensä 80 lehteä.
Koillissanomat, Raahen Seutu, Rantalakeus ja Uusi Rovaniemi ovat Siikajokilaakson kanssa osa Kaleva Median lehtiperhettä.

Lisätty 12.11. kello 8.00 Rantalakeuden osuus ja kello 8.15 Leena Talvisaaren menestys.