Tunnustusta aktiivisille kyläläisille: Re­von­lah­ti on maa­kun­nan vuoden kylä

Mainos: Syksyn supertarjouksena Siikajokilaakso Digi 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Ruukin luomu- ja lä­hi­tuo­te­mark­ki­noil­la tänä syksynä juh­la­ki­sa – pol­ku­trak­to­ril­la ve­de­tään kilpaa jo 20. kertaa

Siikajoki/Ruukki
Vuonna 2008 tuolloin kolmivuotias Olli Mäyry osallistui polkutraktoripullinkiin. Vetokisa järjestetään tänä syksynä jo 20. kerran.
Vuonna 2008 tuolloin kolmivuotias Olli Mäyry osallistui polkutraktoripullinkiin. Vetokisa järjestetään tänä syksynä jo 20. kerran.
Kuva: Hanna Sankala-Sivula

Tänä syksynä Ruukin luomu- ja lähituotemarkkinoilla 9. syyskuuta vietetään lasten polkutraktoripullingin 20-vuotisjuhlaa.

Polkutraktoripulling on aikoinaan Ruukin maaseutuopistossa kehitetty laji. Lajin isä on maaseutuopistolla työskennellyt monitoimikeksijä Eero Sipola, joka kehitteli lasten lajin oikeiden traktoreiden pulling-kisojen pohjalta.

Ensimmäisen kerran polkutraktoreilla vedettiin taakkaa kilpaa Oulun maatalousnäyttelyssä vuonna 2003. Sieltä kisa kotiutettiin Ruukin luomu- ja lähituotemarkkinoille lasten vetonaulaksi. Laji sai SM-statuksen vuonna 2016. Luvan myönsi Suomen Traktoriurheiluliitto.

Oikeassa traktoripullingissa täysveto on 100 metriä. Lasten lajin mittakaavaksi Sipola otti 1:15, jolloin täysveto on 6,66 metriä. Jarruvaunu toimii kuten oikeassakin kisassa, eli vastus lisääntyy matkan edetessä.

Polkutraktoreiden kestävyyden vuoksi painoluokkina ovat alle 20-kiloiset, alle 25-kiloiset ja alle 30-kiloiset kisaajat.

Polkutraktoripullingin järjestelyistä vastaa Siikajoen 4H-yhdistys. Ruukin luonto- ja hevoskeskuksen opiskelijat ovat apuna järjestelyissä sekä huoltamassa ja laittamassa traktoreita kisakuntoon

– Jo ensimmäisellä kerralla Ruukissa on ollut 4H-yhdistyksen hallituksen jäsenten lapsia osallistumassa. Nyt mennään jo toisessa polvessa, yhdistyksen toiminnanjohtaja Saana Mähönen kertoo.

Perinteisesti kilpailijat ilmoittautuvat polkutraktoripullinkiin paikan päällä. Tänäkin vuonna 4H odottaa paljon lapsia osallistumaan tapahtumaan. Kaikki osallistujat palkitaan, lisäksi sarjojen kolme parasta saavat pokaalit.

Ruukin luomu- ja lähituotemarkkinat ovat Ruukin luonto- ja hevoskeskuksella, eli entisellä maaseutuopistolla, lauantaina 9. syyskuuta. Paikalle on tulossa lähes 40 myyjää, ja tarjolla on muun muassa luomuvihanneksia ja -juureksia, luonnon kosmetiikkaa, hunajaa, lähiruokaa ja erilaisia käsitöitä.

Markkinoilla esittäytyy myös Oulu 2026 -kulttuuripääkaupunkiohjelman Arctic Food Lab. Tuotemerkin avulla halutaan tuoda esille Pohjois-Suomen ruokaperinnettä ja ruoan tuotantoa. Tuotemerkin ovat saaneet Tervakankaan peruna, Pietolan talkkuna, Kurikan lammastila, Runtin mansikkatila sekä Ahon Limousine.