Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Black Friday -tarjouksena Siikajokilaakso Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Seu­ra­kun­ta­vaa­lien vaa­li­päi­vä tänään – ää­nes­täen voit vai­kut­taa, kuka päättää seu­ra­kun­ta­si hen­ki­lö­va­lin­nois­ta ja tilojen käy­tös­tä

Seurakuntavaaleissa ehtii äänestää vielä tänään. Mikäli ehdokas on vielä hukassa, vaalikone on vielä avoinna auttaen ehdokkaiden vertailussa.

Seurakuntavaalit huipentuvat tänään varsinaisena vaalipäivänä. Kirkon jäsenet saavat äänestää omissa seurakunnissaan kautta Suomen. Siikalatvan seurakunnan jäsenillä on tänään mahdollisuus äänestää Pulkkilassa seurakuntatalolla ja Raahen seurakunnan jäsenien äänestyspaikka on Raahen kirkko.

Äänestyspaikat avautuvat kello 11 ja ovat avoinna aina kello 20 asti.

Seurakuntavaaleissa äänioikeus on 16 vuotta täyttäneillä kirkon jäsenillä.

Vaalikone auttaa ehdokkaan valinnassa. Kaikki ehdokkaat löytyvät seurakuntavaalit.fi-sivuilta. Vaaleissa on mukana 14 300 ehdokasta, mutta äänensä voi antaa vain oman seurakuntansa ehdokkaalle.

Äänestämällä voi vaikuttaa siihen, ketkä tekevät päätöksiä ja linjauksia tulevaisuuden kirkosta. Luottamushenkilöt päättävät seurakunnan ja seurakuntayhtymän hallintoon ja talouteen liittyvistä keskeisistä asioista, kuten kirkollisveroprosentista, monista työntekijävalinnoista, seurakunnan tilojen käytöstä sekä seurakunnissa tarjottavien palveluiden painotuksista. Seurakuntien luottamuselinten maallikkojäsenet osallistuvat myös kirkon ylimmän päätöksentekoelimen, kirkolliskokouksen maallikkoedustajien valintaan.

Äänestyspaikoilla järjestetään perinteinen vaalikeräys, jonka tuotto ohjataan konfliktien ja kriisien uhrien tukemiseen kansainvälisesti ja Suomessa.

Vaaleilla valitaan 354 seurakuntaan yhteensä lähes 8000 uutta luottamushenkilöä. Sopuvaalit järjestetään nyt 44 seurakunnassa. Luottamushenkilöt valitaan kaudelle 2023−2026.

Kirkon viestintä tiedottaa alustavasta valtakunnallisesta äänestysprosentista vaali-iltana noin kello 22. Tulokset päivittyvät seurakuntavaalien verkkosivustolla sitä mukaa, kun seurakunnat julkaisevat tuloksiaan vaalien laskentajärjestelmässä.

Alustavia, koko maata käsittäviä tilastotietoja läpipäässeiden ikä- ja sukupuolijakaumasta ja uusien luottamushenkilöiden määrästä pyritään tiedottamaan loppuillan aikana. Maanantaina 21. marraskuuta. kerrotaan yksityiskohtaisempaa tulostietoa.

Seurakuntien vaalilautakunnat vahvistavat seurakuntakohtaiset tulokset viimeistään keskiviikkona 23. marraskuuta.