Sii­ka­joel­le sau­na­baa­ri ja leipomo – nuorten ideois­ta teoik­si?

Siikajoen ysit ja lukion ykköset jalkautuivat oppipäiväksi yrityspisteisiin Duunirallissa

Duunirallin Siikajokilaakson pisteellä pääsi kokeilemaan valokuvaajan tehtävää. Tämän kuvan on ottanut 9.luokkalainen Janette Kovalainen luokkakavereistaan Tara Kokosta ja Sara Kärjestä, jotka selaavat paikallislehteä. Siikkiksen pisteellä oli tehtävänä valita lehdestä jokin itse kiinnostava juttu tai ilmoitus, aikaa 2 minuuttia. Kuva Janette Kovalainen Jaakko Joensuu ja Onni Arvola valitsivat lehdestä kiinnostavaksi jutuksi entisestä opettajastaan Sirkka Sarkkisesta kertovat artikkelin. Kuva Janette Kovalainen 9C-luokka kävi Siikkiksen rastilla 10 hengen pienporukkana. Kuva Janette Kovalainen Duunirallissa täytettiin passia, johon piti löytää jokaista rastia koskevaan kysymykseen vastaus. Siikkiksessä kysymyksinä oli: mikä on kainalo, apinalaatikko ja JSN - termit, jotka liittyvät lehtialaan. Kuva Janette Kovalainen
Duunirallin Siikajokilaakson pisteellä pääsi kokeilemaan valokuvaajan tehtävää. Tämän kuvan on ottanut 9.luokkalainen Janette Kovalainen luokkakavereistaan Tara Kokosta ja Sara Kärjestä, jotka selaavat paikallislehteä.
Duunirallin Siikajokilaakson pisteellä pääsi kokeilemaan valokuvaajan tehtävää. Tämän kuvan on ottanut 9.luokkalainen Janette Kovalainen luokkakavereistaan Tara Kokosta ja Sara Kärjestä, jotka selaavat paikallislehteä.
Kuva: Elina Nuolioja

Siikajoen koulujen yhdeksäsluokkalaisilla ja lukion ykkösluokkalaisilla on visioita. Jos he perustaisivat kotiseudulle yrityksen, se voisi olla leipomo, päiväkoti, urheiluliike, lumen kolausta ja ruohonleikkuuta tarjoava firma, koirakoulu tai saunabaari. Tämä yritysidealistaus syntyi 9C-luokkalaisten joukossa.

Yritysidean keksiminen oli yksi tehtävä keskiviikkona Siikajoella järjestetyssä Duuniralli-tapahtumassa. Tapahtumassa oli mukana 11 yhteistyökumppania, yritystä ja yrittäjää, jotka jalkautuivat päiväksi Ruukin koululle esittäytymään jatko-opintojaan ja kesätöitään pohtiville nuorille. Kaksi Duunirallipistettä oli koulun seinien ulkopuolella, vieressä sijaitseva TB-huoltamo sekä Siikajokilaakson lehtitoimitus.

Pankkiasioistakin kuultiin ja se opittiin, että ei kannata ottaa pikavippejä

Mitä päivästä kaiken kaikkiaan jäi mieleen?

– Olemme saaneet tietoa erilaisista yrityksistä. Esimerkiksi TB:llä sanottiin, että yrittäminen kannattaa aina. Arttimin pisteellä saatiin sormet öljyyn, kun purettiin ja kasattiin mopoa. Pankkiasioistakin kuultiin ja se opittiin,että ei kannata ottaa pikavippejä. Sekin käytiin läpi, paljonko keskivertoperheellä menee kuukausittain rahaa mihinkin; eniten asumiseen ja ruokaan.

– Ja sekin saatiin kuulla, että kaupassa myydään vuoden aikana 55 000 muovipussia! Ja se on hirveää haaskausta, ysit luettevat.

Siikajokilaakson pisteellä kerroimme nuorille perustiedot kotiseudun paikallislehdestä, päätoimittajan koulutustaustasta sekä käytiin läpi lehden rakennetta sekä sisältöä. Kun nuoria pyysi selaamaan viime aikojen lehtiä ja valitsemaan sisällöstä jonkin itseään kiinnostavan jutut tai ilmoituksen, oli valintaperuste kaikille 90-prosenttisesti sama: sellainen juttu, jossa on jokin itselle tuttu paikka tai tuttu ihminen, osuu heti silmään.

Esimerkiksi lehtijuttu Ruukin koulusta joulun aikaan eläköityneestä opettaja Sirkka Sarkkisesta oli jymymenestys – sitä jäätiin lukemaan ja Sirkkaa muistelemaan.

Yhteistuumin todettiin, että paikallinen lehti eroaa muista lehdistä siksi, että se kertoo juuri niistä paikallisista ihmisistä ja asioista, mitä sen levikkialueella tapahtuu. Esimerkiksi Sirkasta, Siikajoenkylällä järjestetystä nuorten kauhutarinaillasta, tutusta paikallisesta maatilayrityksestä.

Ja mikä parasta, paikallisesta lehdestä löytyvät myös tuttujen ja muiden paikallisten yritysten ilmoitukset – niitäkin muutamat nuoret valitsivat silmään osuvimmiksi lehtiä selatessaan.

Siikkiksen pisteellä ehdittiin järjestää yksi toiminnallinen osuus, kun ysiluokkalainen Janette Kovalainen pääsi kuvaamaan tätä juttua varten luokkakavereitaan. Ohessa siis on Janeten ottamat kuvat.

 

Duuniralli järjestettiin keskiviikkona toista kertaa, viime vuonna tapahtuma oli Paavolassa

Ideana on saada Duuniralliin mukaan päivän ajaksi paikallisia yrityksiä ja yrittäjiä kertomaan nuorille toiminnastaan: mitä työtä tekee, missä, miten ja miten samoihin hommiin voi päästä, jos mielenkiinto herää

Kesätöitäkin yrityksiltä voi samalla kysyä

Duunirallissa oli mukana 11 yhteistyökumppania: Arttim Oy, Ruukin Osuuspankki, Ruukin Yrityspuisto, K-Market Ruukki, Monisiivous, Teboil, Siikajokilaakso paikallislehti, Siikajoen nuorisotoimi, Siikajoen yrittajat ry ja Siikajoen nuorisotoimi, Siikajoen 4H-yhdistys sekä MTK Ruukki

Tapahtuman organisoinnista vastasivat Siikajoen 4H-yhdistys ry, Siikajoen yrittajat ry ja Siikajoen kunnan nuoriso- ja vapaa-aikatoimi

Tapahtumaa tukivat rahallisesti Lions Club Siikajoki ja Lions Club Ruukki

Rasteilla kiersi päivän aikana kaikkiaan 123 oppilasta Ruukin yläkoululta, Gumeruksen koululta, Siikajoen lukion ykkösvuosiluokalta ja Siikajoen nuorisokodista