Lukijalta
Mielipide

Sii­ka­joen tuu­li­voi­ma­la-kaa­voi­tuk­ses­ta

Mielipiteen kirjoittaja kysyy ihmetellen, miten uudenkin kunnanhallituksen jäsenet uskaltavat antaa luvan jatkaa tätä tuulivoimateollisuuden voittokulkua kunnassamme? Arkistokuva
Mielipiteen kirjoittaja kysyy ihmetellen, miten uudenkin kunnanhallituksen jäsenet uskaltavat antaa luvan jatkaa tätä tuulivoimateollisuuden voittokulkua kunnassamme? Arkistokuva
Kuva: Sari Junnonaho

Paikallislehdet uutisoivat viime viikolla, että Jari Ojalan valtuustoaloite koskien kunnan tuulivoimalakaavoitusta on kumottu kunnanhallituksessa. Valtuustoaloitteessa esitettiin, että Siikajoen kunnan tuulivoimakaavojen eteenpäin vieminen keskeytettäisiin tuulivoimaloiden aiheuttamien terveyshaittojen tarkemman selvittämisen vuoksi.

Kunnanhallituksen päätöksen mukaan aloite ei anna aihetta toimenpiteisiin. Vaikka hallituksen selvityksessä todettiin, että voimaloista aiheutuvan melun vaikutuksia sekä infraäänistä aiheutuvia haittoja on syytä tutkia edelleen, ei tämä kunnanhallituksen jäseniä kahta lukuun ottamatta kiinnostanut.

Myöskään asukkaille tehdyllä kyselyllä tuulivoimaloiden terveysvaikutuksista ei näköjään ollut mitään merkitystä, vaikka kyselystä selvästi kävi ilmi, että terveysvaikutuksia on todella runsaasti.

Ihmettelen suuresti, miten uudenkin kunnanhallituksen jäsenet – Jari Ojalaa ja Riitta-Liisa Salmenkangasta lukuun ottamatta – uskaltavat antaa luvan jatkaa tätä tuulivoimateollisuuden voittokulkua kunnassamme?

Uusista tuulivoimaloista suunnitellaan paljon isompia kuin Vartinojalla on, mikä tarkoittaa sitä, että tuulivoimaloiden vaikutukset suurenevat.

Jos kaikki kaavat toteutetaan, on pienellä alueella yli sata voimalaa. Ja Revonlahden kyläläiset joutuvat ottamaan kaikki vastaan. Eivätkö tähänastiset näytöt jo riitä, että tuulivoimaloista todellakin on terveyshaittaa?

Kuunnelkaa ihmisiä, olkaa edes hieman inhimillisiä ja ajatelkaa, kuinka paljon ihmiset oikeasti kärsivät voimaloista. Pystyttekö ottamaan vastuun ihmisten sairastumisista tekemällä tällaisia päätöksiä?

Ja kaikki rahan takia. Olen todella pettynyt uusiin päättäjiin. Jotenkin olin kuvitellut, että kun tietoa on jo saatu niin paljon, niin päättäjätkin ymmärtäisivät, mitä tuulivoimateollisuudelle oven avaaminen merkitsee. Ettei enää altistettaisi ihmisiä terveyshaitoille enempää kuin nyt on jo tehty. Mutta ei. Näköjään mikään ei muutu. Raha puhuu.

Anne Tanskanen

Revonlahti